Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sudan: Sudanesisk kvinna hotas av dödsstraff


Den 13 december väckte en domstol i Khartoum åtal mot en sudanesisk lärare och människorättsaktivist, Jalila Khamis Koko. Av de fem åtalspunkterna kan två leda till dödsstraff: "att undergräva det konstitutionella systemet" och "att föra krig mot staten".

Jalila Khamis Koko tillhör den etniska gruppen nubier, från södra Kordofan, och är medlem i oppositionspartiet Sudan People's Liberation Movement- North (SPLM-N). Hon greps den 15 mars av den nationella säkerhetstjänsten och de första tre månaderna hölls hon totalt isolerad  men flyttades senare över till Omduramfängelset i Khartoum. Innan hon greps hade hon arbetat som volontär med humanitärt bistånd till internflyktingar från södra Kordofan.

I juni 2011 medverkade Khamis Koko i en videofilm på youtube där hon kritiserade förhållandena i det konfliktdrabbade södra Kordofan och uppmanade till ett eld-upphör.

- Amnesty International anser att Jalila Khamis Koko gripits på grund av sitt humanitära arbete och de åsikter som hon förmedlat på ett fredligt sätt. Vi kräver att hon omedelbart och villkorslöst släpps fri. Hennes gripande verkar ingå i ett mönster av förföljelse och fängslanden av aktivister från Nubabergen och medlemmar av SPLA-N, detta måste omedelbart upphöra, säger Audrey Gaughran, chef för Amnesty Internationals Afrikaavdelning.

Amnesty uppmanar myndigheterna att dra tillbaka alla anklagelser mot Khamis Koko; ge garantier för att hon får träffa sin advokat och ta emot besök av sin familj och att hon inte utsätts för tortyr eller dålig behandling.

I ett uttalande från den 11 december redogör Amnesty för hur de sudanesiska säkerhetsstyrkorna och den militära underrättelsetjänsten utfört en arresteringsvåg som särskilt riktats mot nubier i södra  Kordofan. Under november månad greps minst 90 personer varav 32 kvinnor i Kadugli och Dilling.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916