Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sudan: Tjugoårig kvinna dömd till stening

Den 13 maj dömde en domstol, i Ombada i Sudan, 20-åriga Intisar Sharif Abdallah för äktenskapsbrott. Domstolen beslutade att hon ska stenas till döds. Inledningsvis nekade Intisar Sharif Abdallah  till anklagelserna men vid ett senare förhör erkände hon sig skyldig, enligt uppgift efter att ha misshandlats av sin bror.

Under rättegången fick hon ingen advokat och heller inte tolk, trots att arabiska inte är hennes modersmål. Intisar Sharif Abdallah har tre barn, hennes yngste, en son på fyra månader, är med henne i häktet. De två andra barnen är placerade hos släktingar. Det rapporteras att Intisar mår mycket dåligt psykiskt och att hon inte förstår innebörden av den dom som utfärdats mot henne.

Amnesty International protesterar mot den avskyvärda domen, som helt går i strid med internationella rättsnormer och även strider mot sudanesisk lagstiftning.

Det är osäkert när straffet ska verkställas, Intisar Sharif Abdallahs familj kommer att överklaga domen till en högre instans i Ombada.

Amnesty har inlett en kampanj för att stoppa avrättningen och kräver att Intisar Sharif Abdallah omedelbart släpps fri. Även om det inte finns ett absolut internationellt förbud mot dödsstraff strider denna steningsdom mot internationell rätt på en rad punkter. Länder som har kvar dödsstraff i sin lagstiftning får enbart utdöma det för "särskilt allvarliga brott". Domen mot Intisar Sharif Abdallah har också avkunnats i en mycket bristfällig rättegång där den åtalades grundlägggande rättigheter inte uppfylldes, dessutom är stening en oerhört grym avrättningsmetod som kan likställas med tortyr vilket är absolut förbjudet. Såväl internationell rätt som Sudans egen konstitution förbjuder dessutom uttryckligen dödsstraff mot gravida kvinnor eller ammande mödrar. 

Amnesty motsätter sig dödsstraff under alla omständigheter. När det gäller sexuella relationer mellan samtyckande parter kräver Amnesty att detta avkriminaliseras. Personer som dömts för äktenskapsbrott är enligt Amnesty samvetsfångar och ska omedelbart släppas.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916