Nyhet -
Sudan: Två aktivister riskerar spöstraff för "osedligt uppförande"
De sudanesiska myndigheterna måste omedelbart lägga ned åtalet mot de två aktivister som riskerar att dömas till spöstraff i en rättegång som påbörjas idag, den 13 november, säger Amnesty International.
- Återigen utnyttjar de sudanesiska myndigheterna rättssystemet för att trakassera och hota aktivister. De lagar om "allmän ordning" som används i det här fallet förklarar inte vad som menas med "osedligt uppförande", vilket gör att ordningspolisen godtyckligt kan gripa och straffa vilka de vill, säger Sarah Jackson, biträdande chef för Amnesty Internationals Afrikaavdelning.
Den 21 oktober var den kvinnliga advokaten och människorättsaktivisten Najlaa Mohammed Ali och aktivisten Amin Senada på väg till Port Sudan, när deras bil stoppades av två beväpnade män.
Amin Senada anklagades för att han skulle ha lagt sin hand på Najlaa Mohammed Alis axel. De båda fördes till polisstationen där de åtalades för "osedligt uppförande" under artikel 152 i den sudanesiska strafflagen. Lagen är en del av uppsättning lagar gällande "allmän ordning" som tillåter användandet av kroppsstraff för den som döms för "osedligt eller omoraliskt uppförande". Ett sådant straff kan innebära upp till 40 piskrapp.
- Det verkar som att åtalet är ett svar på Najlaas aktivism, bland annat hennes inblandning i demonstrationerna som ägde rum i landet i september 2013, säger Sarah Jackson.
I augusti 2013 åtalades den sudanesiska kvinnorättsaktivisten Amira Osman Hamed för osedligt uppförande när hon vägrade att täcka sitt hår. Fallet fick stor internationell uppmärksamhet och rättegången mot henne har upprepade gånger skjutits upp.
- Tusentals människor, mestadels kvinnor, riskerar spöstraff i Sudan efter att godtyckligt ha gripits för "osedligt uppförande". Lagen är mycket diskriminerande och måste upphävas, säger Sarah Jackson.
Spöstraffet bryter mot det absoluta förbudet mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.
Amnesty uppmanar sudanesiska myndigheter att omedelbart upphäva eller ändra lagen.
Läs mer: Kvinnorättsaktivist riskerar 40 piskrapp för "osedlig klädsel"