Gå direkt till innehåll
Sverige: Amnesty nominerar vinnaren av årets Per Anger-pris

Nyhet -

Sverige: Amnesty nominerar vinnaren av årets Per Anger-prisPer Anger-priset 2014 delas i år ut till Rita Mahato från Nepal. Rita är företrädare för kvinnorättsorganisationen Women’s Rehabilitation Centre, WOREC, en samarbetsorganisation till Amnesty International. 

Prismotiveringen lyder: "Per Anger-priset 2014 tilldelas den nepalesiska människorättsförsvararen Rita Mahato för hennes uthålliga kamp mot sexuellt våld mot kvinnor och flickor i ett patriarkaliskt, våldsamt och socialt utsatt samhälle. Trots att hon själv och hennes familj ständigt är utsatta för allvarliga hot fortsätter hon kampen för att stärka Nepals kvinnors mänskliga rättigheter."

WOREC arbetar genom att organisera och mobilisera kvinnor för att säkerställa deras rättigheter och stoppa våldet mot dem. Rita Mahato ger råd och stöd till våldsutsatta kvinnor. Under de åtta år som hon arbetat för WOREC har hon vid flera tillfällen drivit kravet att övergrepp mot kvinnor ska leda till rättslig prövning men hon arbetar även med rådgivning i hälsofrågor, främst det mycket utbredda problemet med livmoderframfall. 

Rita Mahato har utsatts för allvarliga hot på grund av sitt viktiga arbete och Amnesty har tidigare utfärdat aktioner med krav på att hon ska skyddas och att förövarna ska ställas inför rätta. Dessa aktioner ledde till stor medial uppmärksamhet över hela Nepal men även internationellt. 

I projektet Kvinnors liv, Kvinnors rättigheter, som genomförs med stöd  av Svenska PostkodLotteriet, har Amnesty ytterligare kunna lyfta Ritas arbete inom ramen för den kampanj Amnesty driver i Nepal för att förhindra livmoderframfall. Trots att hoten mot henne fortsätter cyklar hon varje vecka runt i byar i Sirahadistriktet i sydöstra Nepal och samlar grupper av kvinnor för att stärka deras självidentitet och få dem att tillsammans arbeta för att förbättra de svåra förhållanden de lever under.

Rita Mahato har ett starkt personligt engagemang. Likt så många andra kvinnor på den nepalesiska landsbygden giftes hon bort som ung flicka, hon var endast 13 år. Hon födde sitt första barn som 14-åring. Hon tvingades utföra tunga arbetssysslor även då hon var gravid och direkt efter att hon fött barn. Detta ledde till att hon fick livmoderframfall redan innan hon fyllt 20. 

Barnäktenskap är förbjudet enligt lag i Nepal, trots det gifts många unga flickor bort i vissa fall redan innan de har nått puberteten. Tidiga och täta barnafödslar och det orimligt hårda arbetet är orsaken till att så många, även unga kvinnor, drabbas av livmoderframfall och ett liv med svåra fysiska problem. 

- Rita Mahato är en mycket värdig vinnare av Per Anger-priset och vi hoppas att denna viktiga utmärkelse ska vara ett stöd för henne i hennes kamp för kvinnors rättigheter i Nepal, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige. 

Om Per Angerpriset 2014
Läs hela Ritas berättelse på kvinnorsliv.se
Läs rapporten Unnecessary burden: Gender discrimination and uterine prolapse in Nepal

Ämnen

Kategorier