Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Sverige: Öppnar EU äntligen upp för asylviseringar?

Stefan Löfven presenterade idag Sveriges tio punkter för att reformera EU:s flyktingpolitik. En del av punkterna, såsom förslaget om en kraftig ökning av antalet kvotflyktingar är ur ett flyktingrättsligt perspektiv bra. Vi i Amnesty är dock kritiska till att Sverige nu ställer sig bakom idén om ett system med så kallade säkra länder.

Amnesty vill särskilt välkomna och framhålla betydelsen av kravet på att EU-kommissionen ska föreslå flera lagliga vägar till EU. Detta måste betyda att Sverige nu ställer sig bakom kravet på någon form av asylviseringar där flyktingar som är i behov av skydd, efter en kortare bedömning på en ambassad, säkert och legalt, med flyg, får resa till ett av de 28 EU-länderna och där söka skydd och få sin asylansökan prövad.

- Detta är just nu en av de enskilt absolut viktigaste frågorna i EU i relation till flyktingars situation. Ett system med asylviseringar skulle med stor sannolikhet vara en viktigt och kanske avgörande faktor för att flyktingar inte längre motas i händerna på internationella flyktingsmugglarligor, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för Amnestys arbete med flyktingar och migranter i den svenska sektionen av Amnesty International.

- Flyktingarna kan i säkerhet ta sig till skydd och söka asyl istället för att som idag både betala mycket stora summor pengar till smugglare för en resa och dessutom riskera att utsättas för våld och kränkande behandling, och i allra värsta fall mista livet under flykten. 

Läs också: Blogginlägg Fakta om "flyktingfrågan"

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916