Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sverige: Svenska Amnesty fyller 50


Den 28 oktober 1964 bildades formellt den svenska sektionen av Amnesty International. Mötet hölls på ABF-huset i Stockholm. Bland initiativtagarna fanns advokaten Hans Göran Franck och författaren Per Wästberg. 

Hans Göran Franck valdes till ordförande och Per Wästberg höll ett föredrag om situationen för de politiska fångarna i Sydafrika. Mötet beslutade att skicka telegram med krav på att samvetsfångar skulle släppas i fyra länder: Spanien, Portugal, Polen och Sydafrika. Medlemsavgiften sattes till tio kronor per år. 

Under de 50 år som har gått har Amnestygrupper och aktivister krävt frigivning av tusentals samvetsfångar. Sektionen har drivit kampanjer mot tortyr och dödsstraff. Med tiden har Amnestys åtagande utvidgats till att, parallellt med de "klassiska" frågorna, även inkludera arbetet för hbtq-personers rättigheter, kampanjer som uppmärksammar diskrimineringen av romer, mödradödlighet, tvångsvräkningar, flyktingar och migranters rättigheter och företags ansvar när det gäller att respektera mänskliga rättigheter.

Idag har svenska Amnesty drygt 100 000 medlemmar och 200 Amnestygrupper. 


Läs mer om svenska Amnesty historia


Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916