Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sverige: Välkommet beslut om uppehållstillstånd för Agiza

Amnesty International välkomnar varmt att Ahmed Agiza har erhållit ett permanent uppehållstillstånd och nu slutligen kan få återförena sig med sin familj i Sverige.

Tillsammans med sin familj hade Ahmed Agiza sökt asyl i Sverige, men greps av svensk polis den 18 december 2001 och fördes till Bromma flygplats i Stockholm där han överlämnades till CIA som med ett chartrat plan, enligt USA:s så kallade renditionprogram, förde honom och en annan egyptisk man, Mohammed El Zary till Egypten. Överlämnandet till CIA skedde under mycket förnedrande former. När de anlände till Egypten greps bägge männen och utsattes för tortyr och annan kränkande behandling. Amnesty International har arbetat med dessa fall från dagen de greps.

Den 27 april dömdes Ahmed Agiza till 25 års fängelse av en militärdomstol i en bristfällig rättegång, straffet kortades senare ned till 15 år. Ahmed Agiza släpptes från Torafängelset i Kairo den 2 augusti förra året.Hans hälsotillstånd har varit dåligt under de nästan tio år som han suttit fängslad.

Ahmed Agizas fall har fått stor uppmärksamhet under dessa år. Den svenska regeringens agerande har skarpt kritiserats av Amnesty International och andra människorättsorganisationer, samt flera internationella organ som FN:s människorättskommitté, FN:s särskilde rapport om tortyr och Europarådet. Den svenska regeringen har ursäktat sitt agerande med att man, innan överlämnandet till Egypten, sökt och erhållit så kallade diplomatiska försäkringar från den egyptiska regeringen att männen inte skulle torteras.

Amnesty International uppmanar den nuvarande regeringen att nu ta tillfället i akt och förbehållslöst deklarera att man inte bara tar avstånd från brukande av diplomatiska försäkringar men också att man aldrig kommer att använda sig av sådana igen.

För mer info kontakta Madelaine Seidlitz (08-729 02 51), ansvarig för flykting- och migrationsfrågor på Svenska Amnesty.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916