Gå direkt till innehåll
​Sydafrika: Avstängning av polis viktigt steg mot ansvarsutkrävande för dödsskjutningarna i Marikana

Nyhet -

​Sydafrika: Avstängning av polis viktigt steg mot ansvarsutkrävande för dödsskjutningarna i Marikana

President Jacob Zumas avstängning av poliskommissarie Riah Phiyega är ett välkommet, om än mycket försenat, steg i rätt riktning. Det kommer att ge ett visst hopp till familjerna till offren som blev skjutna i Marikana om att rättvisa kan komma att skipas till slut, säger Amnesty.

Riah Phiyega blev avstängd den 14 oktober 2015 efter att en granskningsnämnd gått igenom anklagelserna om tjänstefel.

- Över tre år efter att de strejkande gruvarbetarna sköts ihjäl av polisen i Marikana har ingen ställts till svars för händelsen, och general Phiyega är den första medlemmen av den sydafrikanska polisstyrkan som blivit avstängd, säger Deprose Muchena, Amnestys Sydafrikachef.

- Avstängningen är en viktig indikation på att regeringen nu tar till sig Farlamkommissionens rekommendationer och det väcker också nytt hopp om att försök till att dölja omständigheterna kring de rättsstridiga dödsskjutningarna inte kommer att tolereras.

Amnesty krävde den 16 augusti 2015 att alla medlemmar i den sydafrikanska polisstyrkansom varit inblandade i dödsskjutningarna och mörkläggningen av händelserna i Marikana skulle stängas av i väntan på resultatet av ytterligare utredningar.

Läs om Amnestys krav här

Bildtext: 34 personer miste livet den 16 augusti 2012 då polisen öppnade eld mot strejkande gruvarbetare vid företaget Lonmins platinagruva i Sydafrika.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916