Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sydafrika: Marikanautredningen måste få tydligt mandat och tillräckliga resurser

Den undersökningskommission som tillsatts för att utreda massakern i närheten av Lonmins Marikangruva, där 44 gruvarbetare sköts ihjäl av polisstyrkor, måste få ett tydligt mandat för att kunna garantera rättvisa samt gottgöra alla dem som drabbats av tragedin, säger Amnesty.

Mindre än en vecka efter att undersökningskommissionen, ledd av domaren Ian Fariam, ska börja sitt arbete är det oklart om de kommer att ha möjlighet att fritt samla bevismaterial och vittnesmål samt skydda personer som riskerar vedergällning.

Det är även osäkert om utredningen har tillräckliga resurser för att stötta dem som vill tillhandahålla information för utredningen. Många potentiella vittnen kan behöva ekonomiskt stöd, vilket inkluderar rättslig rådgivning och transport.

Kommissionen verkar också under press på grund av att arbetet sattes igång med extremt kort varsel. Dessutom har kommissionen bara fyra månader på sig att få fram allt bevismaterial.    

 - Fyrtiofyra människor har dödats. Det är oerhört viktigt att den här kommissionen inte misslyckas med sitt arbete. Utredningen måste få tillräckligt med resurser. Dessutom är det viktigt att kommissionen får den tid som behövs för att blottlägga exakt vad som hände i Marikana och för att förhindra att en sådan här tragedi återupprepas, säger Noel Kututwa, chef Amnesty Internationals södra Afrikaavdelning.   

Redan en dag efter massakern meddelade chefen för polisens egen utredning att de höll på att utreda om polisskjutningarna var proportionerliga på grund av att det fanns ett hot. Samma dag lades dock undersökningen ned, eftersom den nationella polischefen fastställde att polisaktionen var rättfärdigad.

De strejkande gruvarbetarna blev däremot gripna och anklagades i vissa fall för mord. Det rapporterades även att de misshandlades i poliscellerna. Amnesty har regelbundet rapporterat om fall där den sydafrikanska polisen har utövat våld och tortyr.

Alla potentiella vittnen, överlevande och familjemedlemmar till dem som mördades, måste kunna delta i utredningen utan att behöva vara rädda för att bli straffade, säger Noel Kutuwa. Därför behövs det en robust, tydligt opartisk och öppen undersökningskommission för att kunna säkerställa rättvisa och gottgöra alla dem som drabbats av våldet i Marikana. 


Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916