Gå direkt till innehåll
Sydafrika:Nelson Mandela är död

Nyhet -

Sydafrika:Nelson Mandela är död


En av världens mest visionära ledare i kampen för mänskliga rättigheter är död.

- Nelson Mandela var en världsledare som vägrade att acceptera orättvisor, hans mod bidrog till att förändra hela vår värld, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

- Hans död är inte bara en förlust för Sydafrika. Det är en förlust för alla de människor, runt om i världen, som kämpar för frihet, för rättvisa och för att få ett slut på diskriminering.

- Nelson Mandelas engagemang för mänskliga rättigheter personifierades i hans orubbliga beslutsamhet att utrota rasåtskillnad under apartheid och följdes av hans kamp för att bekämpa hiv/aids i Sydafrika. Arvet efter honom kommer att leva i generationer.

- Nelson Mandela förstod hur uteslutning av en grupp kunde förgöra det sociala kittet i ett land och därigenom skapa en politik av ojämlikhet. 

- Människorättsrörelser runt om i världen har mycket att tacka Nelson Mandela för. Alla vi som beundrade honom måste nu fortsätta hans kamp, säger Salil Shetty. 

I november 2006 tilldelades Nelson Mandela utmärkelsen "Ambassador of Conscience Award" som ett erkännande för sin kamp inte bara mot övergrepp i Sydafrika utan runt om i världen

Se Amnestys hyllning till Mandela 

Hedra Nelson Mandela genom att skriva en hälsning på Amnesty Internationals minnessida

Ämnen

Kategorier