Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sydafrika: Svart dag för det fria ordet när ny medielag röstades igenom

Det sydafrikanska parlamentets godkännande av en kontroversiell sekretesslag är oroande för landets utveckling, säger Amnesty International. Lagförslaget innebär att journalister och uppgiftslämnare riskerar att hamna i fängelse då de undersöker missgärningar eller fel som begås av myndigheter.

Lagförslaget, som innebär att journalister kan dömas till som mest 25 års fängelse om de publicerar information som statliga tjänstemän vill dölja, röstades igenom i parlamentet, med 229 röster mot 107.

Svartklädda aktivister över hela landet har genomfört protester och fördömt förslaget. I Johannesburg protesterade demonstranter utanför ANCs partihögkvarter, med krav på "rätten att få veta".

- Idag är en svart dag för yttrandefriheten i Sydafrika. Detta lagförslag strider helt mot den sydafrikanska konstitutionen och tar oss tillbaka till apartheidtidens restriktioner för yttrandefrihet, säger Noel Kututwa, biträdande chef för Amnestys Afrikaavdelning.

- Om parlamentets överhus inte röstar ner detta förslag, kommer Sydafrika få en lag som allvarligt begränsar den avgörande rätten för journalister och uppgiftslämnare att avslöja korruption. Överhuset måste värna mediernas rätt att kritisera landets ledning och rösta mot lagförslaget, säger Noel Kututwa.

För att börja gälla måste lagförslaget först godkännas av Sydafrikas överhus, the National Council of Provinces, vilket sannolikt sker nästa år.

ANC, som stött sekretesslagen PSI (Protection of State Information), hävdar att lagen inte handlar om att "dölja korruption" eller försvåra för medierna. Enligt ANC syftar lagen till att hantera hot från "utländska spioner".

Uppgifter som idag är tillgängliga för allmänheten enligt Freedom of Information Act skulle med den nya laget kunna klassificeras som "hemliga" av tjänstemän.

- Om nästa instans godkänner lagförslaget kan journalister och uppgiftslämnare potentiellt stämplas som brottslingar. Om de fängslas med stöd av denna lag skulle Amnesty betrakta dem som samvetsfångar, fängslade enbart för att ha utövat sin rätt till yttrandefrihet, säger Noel Kututwa.

Ämnen

Kategorier