Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sydsudan - tidigare guvernör frigiven

Efter mer än åtta månader av godtyckligt frihetsberövande välkomna Amnesty International frigivningen den 14 mars av Elias Waya Nyipuoch, tidigare guvernör i delstaten Wau i Sydsudan.

Det var i samband med en nationell bönedag den 10 mars som president Salva Kiir tillkännagav "benådningen" av Elias Waya Nyipuoch. President Kiir lovade också att frige "alla andra politiska fångar."

Elias Waya Nyipuoch utsågs till guvernör för den nybildade delstaten Wau i december 2015. Mellan den 24 och 26 juni 2016 utbröt våldsamma strider i staden Wau som resulterade i förstörelse av egendomar, dödsfall och tiotusentals människor tvingades på flykt. Elias Waya Nyipuoch greps av den sydsudanesiska militären den 26 juni 2016 efter att han tre dagar tidigare kallats till ett möte med presidenten och fråntagits sin post som guvernör.

En utredningskommitté som tillsattes av president Kiir konstaterade i sin rapport en total misstro mellan statens säkerhetsorgan och guvernören, men pekade inte ut honom för att ha haft en roll i våldet.

Elias Waya Nyipuoch informerades aldrig om skälen till gripandet, anklagades inte för något brott och ställdes heller inte inför domstol.

Amnesty utfärdade en aktion för Elias Waya Nyipuoch med krav om att myndigheterna antingen måste åtala honom för ett internationellt erkänt brott eller frige honom. 

Läs mer här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll