Gå direkt till innehåll
Syrien: Civilbefolkningen svälter ihjäl i ett belägrat Yarmouk

Nyhet -

Syrien: Civilbefolkningen svälter ihjäl i ett belägrat Yarmouk

En ny rapport från Amnesty International visar hur krigsbrott och brott mot mänskligheten begåtts mot palestinsk och syrisk civilbefolkning i det belägrade Yarmouk utanför Damaskus. 

Rapporten, Squeezing the life out of Yarmouk: War crimes against besieged civilians, inför treårsdagen av Syrienupproret och beskriver hur nästan 200 människor har dött sedan juni 2013 när belägringen började, området isolerades och tillförseln av mat och medicin stoppades. Enligt Amnestys utredning har 128 personer svultit ihjäl i den svåra humanitära krisen som uppstått.

- Situationen i Yarmouk blir mer och mer desperat för de människor som nu svälter och inte har några möjligheter att fly, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Rapporten visar hur regeringsstyrkor och dess allierade har utfört upprepade attacker, inklusive luftangrepp och tunga beskjutningar, mot civila byggnader som skolor, sjukhus och moskéer i Yarmouk. Vissa av de attackerade områdena har fungerat som skydd för internflyktingar. Även sjukvårdspersonal har attackerats. 

- Att utfärda urskillningslösa attacker mot civila områden som leder till dödsfall och skador är ett krigsbrott. Att upprepade gånger attackera ett tätbefolkat område med civila som inte har någon chans att fly visar på en hänsynslös inställning och en total likgiltighet för de mest grundläggande principerna i folkrätten, säger Philip Luther.

Minst 60 procent av de boende i Yarmouk är undernärda. Människor berättade för Amnesty att de inte ätit frukt eller grönsaker på flera månader.

- Syriska säkerhetsstyrkor begår krigsbrott genom att använda svält som krigföring. Det är ett skrämmande antal familjer som har varit tvungna att äta katter och hundar och civila beskjuts av krypskyttar när de letar efter mat, säger Philip Luther.

Det förekommer oregelbundna leveranser av mat från humanitära organisationer, men den hjälp som kommer fram är otillräcklig. Hjälparbetare har beskrivit sina ansträngningar som "en droppe i havet". De senaste dagarna har beskjutningar återigen ägt rum vilket hindrar ytterligare leveranser. Sjukhus i området har slut på det mest nödvändiga sjukvårdsmaterial. De flesta sjukhus har tvingats att stänga. Minst 18 barn ska ha dött och det finns rapporter om kvinnor som dör i barnsäng och familjer som blivit förgiftade av att äta hundkött och giftiga växter. 

- Dödstalen ökar i Yarmouk och situationen är fruktansvärd. Det är extremt upprörande att tänka på hur många liv som hade kunnat räddas om det bara funnits sjukvårdsutrustning, säger Philip Luther.

FN:s säkerhetsråd krävde förra månaden att alla parter i konflikten lyfter belägringarna av områden som befolkas av civila. Ännu har inte någon förbättring skett. 

- Den syriska regeringen måste omedelbart avsluta belägringen av Yarmouk och ge humanitära organisationer obegränsad tillgång till området för att kunna hjälpa den svårt drabbade civilbefolkningen, säger Philip Luther.

Amnesty kräver att de som misstänks för att ha begått eller beordrat krigsbrott eller brott mot mänskligheten ställs inför rätta, det skulle även kunna innebära att ärendet skickas till åklagaren för, ICC, den internationella brottmålsdomstolen. Enligt Romstadgan kan brott som mord, tortyr och påtvingade försvinnanden utgöra krigsbrott om de riktas mot civilbefolkningen som en del av en systematisk och utbredd krigsmetod.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916