Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Syrien: Världssamfundet måste skydda de civila


I ett upprop från 39 organisationer, däribland Amnesty International, ställs kravet att världens ledare sätter skyddet av civila främst när det gäller den oerhört svåra situation i Syrien, oavsett vilken sida de stödjer i konflikten.

Inför det kommande mötet i FN:s generalförsamling uppmanar koalitionen, #WithSyria, som består av globala människorätts- och humanitära organisationer, världssamfundet att använda sitt inflytande för att se till att internationell rätt respekteras och att attackerna mot skolor, sjukhus och flyktingläger stoppas. Enligt FN har direkta, urskillningslösa och oproportionerliga attacker från samtliga parter i konflikten orsakat merparten av de civila dödsoffren, samtidigt som det gör det omöjligt för den humanitära hjälpen att nå fram.  

- Denna vecka måste världens ledare visa hur de tänker uppfylla löftena från i februari och se till att de samarbetar för att få ett stopp på attackerna mot civila och att människor får den hjälp de behöver. Världen kan inte längre vända ryggen åt befolkningen i Syrien som har utsatts för urskillningslösa attacker under tre års tid, säger David Miliband, chef för International Rescue Committee, en av medlemsorganisationerna i koalitionen.

I februari i år antog FN:s säkerhetsråd enhälligt ett beslut om att alla urskillningslösa attacker mot civila i Syrien skulle stoppas och den humanitära hjälpen skulle nå fram till de behövande. Idag, sex månader senare är situationen mer kaotisk än någonsin. Mer än 1 500 väpnade grupper är inblandade i konflikten och striderna har spritt sig till norra Irak.

- Världen är, med rätta, förfärad över den senaste utvecklingen i Irak och Syrien. Men militära strategier stoppar inte miljontals syriers nödsituation, deras dagliga lidande och fruktan.Jag har sett förödelsen av bombningar mot skolor och sjukhus där familjer sökt skydd. Det är skrämmande, det är omoraliskt och det måste få ett slut, säger Dr Rola Hallam som arbetar för organisationen Hand in Hand for Syria, en biståndsorganisation som ger sjukvård i ett av de mest drabbade områdena i Syrien. 

Enligt Navi Pillay, FN:s tidigare högkommissarie för mänskliga rättigheter, har situation blivit så fruktansvärd för att "de som mördar, förstör och torterar i Syrien har fått kraft och styrka genom den internationella förlamningen". 

Koalitionen samlar 39 organisationer från 27 länder. I en petition ställer de krav på världens ledare att uppfylla sina löften från i februari. Även om det just nu inte tycks finnas ett slut på konflikten måste så många liv som möjligt räddas och bombningarna mot civila mål stoppas. 

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16