Gå direkt till innehåll
Ta itu med den ökande homofobin i Afrika!

Nyhet -

Ta itu med den ökande homofobin i Afrika!

Homofobiska attacker och trakasserier har blivit allt vanligare Afrika, söder om Sahara, vilket tyder på att homofobin håller på att nå farliga nivåer, enligt Amnesty International som idag släpper en omfattande rapport där diskrimineringen av homo-, bi-, trans- och intersexuella dokumenteras.

I rapporten Making Love a Crime: Criminalization of same-sex conduct in sub-Saharan Africa framgår hur "homosexuella akter" allt oftare kriminaliseras som ett led i regeringars försök att införa strängare straff, till och med dödsstraff, eller att bredda omfattningen av redan existerande lagar.

- Attackerna mot HBTQ-personer, som i vissa fall har haft dödlig utgång, måste stoppas. Ingen ska bli misshandlad eller dödad på grund av vem de är attraherade av eller har en intim relation med, säger Widney Brown på Amnesty.

- I alldeles för många fall har dessa attacker eldats på av politiker och religiösa ledare, som istället borde använda sin ställning för att kämpa mot diskriminering och för att främja jämlikhet.

Homosexualitet är för närvarande ett brott i 38 afrikanska länder. De senaste fem åren har Sydsudan och Burundi instiftat nya lagar som kriminaliserar samkönade sexuella kontakter. Uganda, Liberia och Nigeria har för närvarande lagförslag gällande strängare straff för homosexualitet, som väntar på att bli godkända i parlamenten.

I rapporten finns specifika fall från Uganda, Kenya, Sydafrika och Kamerun där flera individer berättar hur de varje dag diskrimineras och hotas.

I Kamerun är det vanligt att människor häktas efter att de anmälts till myndigheterna som homosexuella, ofta grundat på gissningar och på deras utseende snarare än på bevis. Vissa individer som har anklagats för att ha haft samkönade relationer har suttit fängslade i över tre år utan åtal eller rättegång. Amnesty har pratat med personer som tidigare har suttit fängslade i Kamerun och de berättar om misshandel och kränkande behandling som tvångsundersökning av analöppningen.

I Kenya berättade flera personer för Amnesty att det är vanligt att polisen hotar med att gripa dem för att tvinga till sig mutor. Det förekommer också annan utpressning där människor hotar med anmälan till polisen om de inte får pengar eller varor.

- Att det förekommer lagar som kriminaliserar samkönade relationer - oavsett om lagarna upprätthålls eller inte - är som att skicka ett giftigt budskap om att homosexuella och transpersoner är kriminella och inte har några rättigheter, säger Widney Brown.

- De här gräsliga lagarna måste upphävas och de mänskliga rättigheterna för alla afrikaner måste upprätthållas.

Det politiska och religiösa motståndet mot HBTQ-rättigheter blir allt mer synligt och högljutt. Ugandas lagförslag mot homosexualitet, som har fått mycket uppmärksamhet, utgör fortfarande ett hot mot HBTQ-samhället. Det har lagts fram i parlamentet flera gånger sedan 2009. Enligt lagförslaget ska dödsstraff införas för "förargelseväckande" homosexualitet och de personer som inte rapporterar homosexuella begår ett lagbrott.

Nationella och religiösa ledare i Afrika anser ofta att homosexualitet är en västerländsk import, som är främmande för afrikansk kultur. Men de flesta av lagarna som kriminaliserar samkönade relationer i Afrika är ett direkt arv från kolonialismen.

Flera gånger har medias rapportering piskat upp en fientlig stämning mot de människor som inte anpassar sig efter den heterosexuella normen, vilket ofta har försatt individer i fara. Ett fotografi på HBTQ-aktivisten David Kato publicerades på framsidan av den ugandiska tidningen Rolling Stone 2010 med rubriken "Häng dem". Bara en månad senare mördades han i sitt hem.

I Sydafrika har Amnesty dokumenterat ett stort antal fall av våldtäkter och mord mot personer inom HBTQ-samhället, trots att samkönade relationer inte är ett brott och att landet kan skryta med en av de mest reformvänliga konstitutionerna i världen, som innefattar att arbeta för homosexuellas rättigheter.

Mellan juni och november 2012 mördades minst sju personer i vad som verkar vara riktat våld som har med offrens sexuella läggning eller könsidentitet att göra.

- Det är dags att afrikanska stater slutar med att framställa personer som onda enbart på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet. Mänskliga rättigheter handlar om värdighet och jämlikhet för alla människor, säger Widney Brown.

- När rösterna för erkännande nu blir högre och högre är det dags att de afrikanska länderna slutar förneka att homofobi är en människorättsfråga och att de erkänner att HBTQ-rättigheter är en nödvändig del i kampen för mänskliga rättigheter. Det är deras ansvar att skydda, inte förfölja och trakassera.

Ämnen

Kategorier