Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Tchad/Centralafrikanska republiken: Ännu en humanitär kris för flyktingarna

Tusentals människor tvingas fly våldet i Centralafrikanska Republiken och står nu inför ännu en 
humanitär katastrof i grannlandet Tchad, säger Amnesty International. Snart börjar regnsäsongen och om de inte snarast får tillgång till skydd, mat och sjukvård kommer deras redan svåra situation snabbt att försämras.

En delegation från Amnesty har i två veckor funnits i Centralafrikanska Republiken och intervjuat 
personer som överlevt våldet och besökt de platser vid gränsen mellan Tchad och Centralafrikanska 
Republiken och huvudstaden N'Djamena där de flesta flyktingar befinner sig. Tusentals människor lever under ohyggliga förhållanden, många är undernärda och har inget annat skydd än skuggan av träden. Bland flyktingarna finns ett stort antal barn som har kommit bort från sina föräldrar i kaoset, och är i akut behov av hjälp.

- Situationen är fruktansvärd. Vi träffade människor som levt under bar himmel i flera veckor och väntat på utlovad hjälp. Regnsäsongen startar snart och kommer göra många områden otillgängliga och öka risken för vattenburna sjukdomar, säger Christian Mukosa, Amnesty Internationals Centralafrikaexpert.

- Det är oacceptabelt att tusentals människor som har tvingats lämna Centralafrikanska Republiken av
rädsla för sina liv ska dö här i Tchad för att de saknar de mest basala hjälpen. Det är viktigt att regeringen i Tchad och världssamfundet, inklusive FN, omedelbart sätter in insatser för dessa människor och ger dem säkerhet, skydd och tillgång till mat och mediciner. 

Vissa av de platser där flyktingar samlats ligger farligt nära det våld som utspelar sig i Centralafrikanska Republiken. Sido, i sydöstra delen av Tchad, där nästan 8 000 flyktingar befinner sig, ligger mindre än en kilometer från gränsen till Centralafrikanska Republiken. Att ha läger så nära gränsen bidrar också till den dåliga säkerheten och flyktingarnas utsatthet. En kvinna berättade för Amnesty att en före detta Selekaledare som attackerade henne i Centralafrikanska Republiken befinner sig i samma läger. En annan flykting berättade för Amnesty att han är orolig för sitt liv då han känner igen minst fyra före detta Selekakrigare i lägret han bor.

- Det finns en stor rädsla i lägren då människor från alla sidor i konflikten nu bor sida vid sida med 
förövarna. Det är en extremt farlig situation och utan säkerhet på plats är det bara en fråga om tid 
innan konflikten sprider sig, säger Christian Musoka.

Teamet stötte bara på ett fåtal representanter från tchadiska myndigheter och humanitära organisationer, de flesta flyktingar får ta hand om sig själva.

- De tchadiska myndigheterna måste ta sitt ansvar. De har skickat sin armé till Centralafrikanska 
Republiken för att rädda tchadiska medborgare vars liv var i fara men nu skickar de dem till samhällen där det inte finns resurser att ta hand om dem. 

Det är tydligt att de tchadiska myndigheterna kämpar för att hantera den stora flyktingströmmen. Det är bråttom för det världssamfundet att hjälpa myndigheterna att undvika en ny humanitär kris. 
Det är också viktigt att det skapas ett system för att identifiera flyktingarna och försäkra att de får 
det internationella skydd de förtjänar. FN:s flyktingorganisation och de tchadiska myndigheterna måste koordinera sitt arbete och försäkra att processen startar så snart som möjligt på alla platser 
flyktingar har samlats.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916