Gå direkt till innehåll
TIO GODA NYHETER I SOMMAR

Nyhet -

TIO GODA NYHETER I SOMMAR

Det räcker inte att bara vara upprörd för att göra skillnad. Det krävs att många agerar tillsammans. Och det är exakt vad ni har gjort! Med ert oavbrutna stöd och starka engagemang har vi nått stora framgångar i sommar. Här är några av de goda nyheterna:

1. Cirkusartisten Mohammad Faisal Abu Sakha släppt från israeliskt fängelse

Den palestinske cirkusartisten som satt häktad i Israel sedan december 2015, i nästan två års tid, är numera fri. Mohammad varken åtalades eller ställdes inför rätta under de drygt två åren som han satt häktad. Mer information kommer.

2. Samvetsfången Dr Mudawi Ibrahim Adam är frigiven

I december 2016 greps Dr Mudawi Ibrahim Adam av den sudanesiska säkerhetstjänsten och anklagades för bland annat spionage och att vara medlem i en terroristorganisation. Han greps även 2003 och 2005. Samtliga gånger har Amnesty arbetat för hans frigivning. Vi välkomnar att han och fem andra personer släppts fria från fängelse den 29 augusti. Läs mer.

3. Chile slopade totalförbudet mot abort

Chile har varit ett av få länder med totalförbud mot abort. Men sen den 21 augusti 2017 är det lagligt att göra abort under tre omständigheter: När graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, när den gravida kvinnans liv är i fara och när fostret är livsodugligt. Vi applåderar alla som har agerat mot de hårda abortlagarna i Chile. Läs mer.

4. Zambias oppositionsledare Hakainde Hichilema frigiven från fängelse

Hakainde Hichilema fängslades i april 2017 anklagad för förräderi. Han påstods ha blockerat den zambiske presidentens bilkortege och riskerade minst 15 års fängelse som kan leda till dödsstraff. Tillsammans med fem andra anklagade personer frigavs Hakainde den 16 augusti. Vi tackar alla som agerade via vår aktion för de sex anklagade. Läs mer.

5. Erkin Musajev frigavs efter 11 år i fängelse


Den före detta tjänstemannen vid Uzbekistans försvarsdepartement som var anklagad för spionage frigavs på presidentens order och har nu återförenats med sin familj. Erkin fängslades efter flera bristfälliga rättegångar och han har hela tiden bedyrat sin oskuld. Läs mer.

6. Brottmålet mot människorättsaktivisten Valentina Cherervatenko lades ned

I juni anklagades Valentina för brott mot Lagen om ”Utländska agenter” men nu har brottmålet lagts ned på grund av ”frånvaro av brottsliga handlingar". Lagen om ”Utländska agenter” godkändes 2012 för att skärpa den ryska regeringens kontroll över föreningsfriheten. Läs mer.

7. Tre aktivister gick fria mot borgen

Tre arbetsrättsaktivister – Li Zhao, Hua Haifeng och Su Heng greps i maj när de undersökte arbetsförhållandena på en kinesisk skofabrik i Huajian. Bland annat tillverkas Ivanka Trumps skomärke i fabriken. Aktivisterna anklagades för att ha utfört hemlig avlyssning och fotografering. Den 28 juni frigavs de mot borgen. Läs mer.

8. Mongoliet avskaffade dödsstraffet för alla brott

Den 1 juli 2017 blev Mongoliet det 105:e landet i världen som avskaffade dödsstraffet. Den sista avrättningen i landet skedde 2008. Amnesty International har arbetat för att avskaffa dödsstraffet i Mongoliet sen 1994. Läs mer.

9. Salar Shadizadi greps som 15-åring – fri efter 10 år som dödsdömd

Salar dömdes till döden för mord efter att han oavsiktligt hade råkat döda sin vän. Efter tio år i fängelse som dödsdömd gick offrets familj med på benådning i utbyte mot diyah – blodspengar. Läs mer.

10. Aktivisten Thayyib Shaheem frigavs från fängelse

Thayyib är en känd sociala medier-aktivist på Maldiverna som anklagades för att ha ”spridit panik och felaktig information” på sociala medier för att han hade tweetat om svininfluensa. Den 17 april frigavs han efter att ha suttit fängslad i nästan en månad. Läs mer.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll