Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Tunisien: Utlämning av Libyens före detta premiärminister ett människorättsbrott

Tunisiens utlämning av Libyens före detta premiärminister al-Baghdadi al-Mahmoudi utsätter honom för risken att torteras, få en orättvis rättegång och till och med utomrättslig avrättning, enligt Amnesty International som kritiserar de tunisiska myndigheterna för deras beslut.

Al-Mahmoudi var premiärminister under Khadaffi från 2006 och fram till förra året när han flydde till Tunisien. Han ska ha överlämnats till libyska myndighetspersoner i Tunis i söndags, och därefter tagits till ett libyskt fängelse med helikopter.

- Amnesty fördömer de tunisiska myndigheternas beslut att skicka tillbaka al-Mahmoudi till Libyen, där han riskerar att utsättas för tortyr och annan misshandel och möjligtvis även utomrättslig avrättning, säger Hassiba Hadj Sahraoui, vice chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

- Genom att skicka tillbaka al-Mahmoudi till Libyen har de tunisiska myndigheterna inte bara brutit mot sina egna lagar utan även mot sina internationella förpliktelser att inte skicka någon till ett land där de riskerar att utsättas för människorättsbrott. Vem som än har godkänt utlämningen måste ställas till svars, fortsätter han.

Utlämnandet av al-Mahmoudi godkändes i en tunisisk appellationsdomstol i november, men stoppades av president Mocef Marzouki som ansåg att det var ett brott mot mänskliga rättigheter. Marzouki nekar nu till att ha godkänt utlämningen trots att han är den enda som har befogenhet att göra det.

Amnesty kräver att al-Mahmoudi får tillgång till advokat, får ha kontakt med sin familj och att han får en rättvis rättegång i Libyen.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16