Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Turkiet: Amnesty International fördömer bombdåd riktat mot civila i Suruç

Bombdådet skedde igår vid klockan 12 i Suruç, en turkisk gränsstad nära den i huvudsak kurdiska staden Kobane i Syrien. Enligt ett uttalande från turkiska myndigheter kort efter explosionen dödades 27 personer och nära 100 personer skadades, i vissa fall livshotande.

Amnesty International fördömer bombdådet, som ser ut att ha utförts på ett sådant sätt att det maximerar antalet civila offer. Attacker likt denna visar på ett förakt för rätten till liv och kränker de mest grundläggande principerna i internationell rätt. Ingen enskild grupp har ännu tagit på sig ansvaret för attacken.

Bombningen tycks ha riktats mot Amara kulturcenter i centrala Suruç. Vid tidpunkten för attacken hade medlemmar ur det socialistiska ungdomsnätverket SGDF samlats på kulturcentret för att göra ett pressuttalande. De befann sig i Suruç för att ge humanitärt bistånd i Kobane.

I september och oktober 2014 passerade omkring 200 000 kurdiska flyktingar genom Suruç på flykt från Kobane som attackerats av den väpnade grupp som kallar sig Islamiska staten (IS). Ett stort antal kurdiska flyktingar från Syrien befinner sig fortfarande i och omkring Suruç.

Amnesty International uppmanar turkiska myndigheter att omedelbart inleda en opartisk och grundlig utredning samt att ställa de ansvariga för bombdådet till svars.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916