Gå direkt till innehåll
©Amnesty International
©Amnesty International

Nyhet -

Turkiet - Fortsatt fängslad

UPPDATERING DEN 1 FEBRUARI

Klockan 21.30 igår kväll när Taner Kılıçs familj väntade på honom utanför fängelset upptäckte advokaterna att åklagaren hade överklagat domstolens beslut om frigivning. Domstolen avvisade först överklagandet men det skickades därefter till en annan domstol för en slutgiltig granskning.

Representanter från Amnesty International fanns närvarande vid tingshuset i Izmir i hopp om att få se Taners friges men fick istället se hur han fördes från Izmir-fängelset och togs till ett polishäkte. Poliserna sa till en av advokaterna att det fanns en häktningsorder utfärdad och att det var därför han förts till häktet. En lokal domstol kommer på morgonen idag att besluta om frihetsberövandet.

Vid en förhandling den 31 januari beslöt en domstol i Istanbul att villkorligt frige Amnestys ordförande, Taner Kılıç. Han har suttit nästan åtta månader i fängelse sedan han greps den 6 juni 2017 och på felaktiga grunder anklagades för att tillhöra Fethullah Gülen-rörelsen.

En månad senare greps 10 människorättsförsvarare under en workshop i digital säkerhet och psykosocial hälsa, bland dem Amnesty Internationals chef i Turkiet, Idil Eser och svenske IT-konsulten Ali Gharavi. De misstänktes för att ha begått brott “i namn av en terroristorganisation utan att vara medlem”, anklagelser helt utan grund. Åtta av dem hölls fängslade i nästan fyra månader innan de släpptes mot borgen i oktober.

Beslutet att frige Taner Kılıç är mycket välkommet men Amnestys kamp är inte över. Vi kommer att fortsätta arbetet för att alla anklagelser mot Taner Kılıç, de tio människorättsförsvararna och alla andra orättfärdigt fängslade läggs ner.

- Det känns fantastiskt bra att Taner Kilic äntligen är frisläppt! Det har varit åtta långa månader för honom, hans familj och alla som kämpat förhans frigivning. Inga som helst bevis har lagts fram emot honom. Däremot så finns det mycket motbevis mot anklagelserna, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty Sverige. 

Det här är en seger för alla som har stått upp för mänskliga rättigheter i Turkiet och framför krav på yttrandefrihet och rättvisa rättegångar och för att människorättsförsvarare ska skyddas - inte fängslas!

Vi har sett en snabb försämring för mänskliga rättigheter i Turkiet. Vi vill tacka de över en miljon människor som engagerat sig för Taners frigivning.

Mer än en miljon människor från 194 länder och territorier har undertecknat Amnesty Internationals kampanj som krävt frigivning av att Taner Kılıç och de andra människorättsförsvararna.

Läs mer här: 
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/01/turkey-court-releases-amnesty-chair-after-nearly-8-months-in-jail/

https://www.amnesty.se/nyheter/nyheter/over-en-miljon-manniskor-kraver-att-amnesty-turkiets-ordforande-slapps-2920/

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/06/chair-of-amnesty-international-turkey-swept-up-in-post-coup-purge/

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916