Gå direkt till innehåll
Turkiet - godtyckligt fängslad syrisk flykting nu återförenad med sin familj

Nyhet -

Turkiet - godtyckligt fängslad syrisk flykting nu återförenad med sin familj

Den syriske flyktingen Fadi Mansour har slutligen kunnat återförenas med sin familj i Melbourne, Australien, efter att ha hållits godtyckligt fängslad i mer än ett år på Atatürkflygplatsen i Istanbul.

Fadi Mansour flydde till Libanon från Syrien i augusti 2012 för att undvika militärtjänst. Han kom till Turkiet 2014 efter att ha fått problem i Libanonm men reste efter en kort tid till Malaysia. Där nekades han att komma in i landet och skickades tillbaka Turkiet i mars 2015. Han greps och placerades i det så kallade “Problematic Passengers Room” på flygplatsen. Efter att ha blivit överfallen av en annan person där bad Fadi Mansour att få åka till Libanon. Dit kom han den 20 november men nekades att få komma in och flögs omedelbart tillbaka till Istanbul där han greps igen.

Den 19 mars 2016 fördes Fadi Mansour till en polisstation i väntan på att överföras till Adana Removal Center i sydöstra Turkiet efter ett beslut av Generaldirektoratet för migrationsfrågor. Hans advokat begärde en prövning gällande detta, men innan ärendet avgjorts utfärdades ett särskilt humanitärt visum förra veckan.

I ett telefonsamtal med Amnesty den 13 juni beättade Fadi Mansour hur lycklig han är över att äntligen vara fri. Han uttryckte också sin tacksamhet till alla som vädjat för honom till de turkiska myndigheterna.

Läs mer här.

Ämnen

Kategorier