Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Turkiet: Grova övergrepp i samband med protesterna

De turkiska myndigheterna gjorde sig skyldiga till omfattande människorättskränkningar då regeringen försökte krossa protesterna i Geziparken i somras, säger Amnesty International i en ny rapport den 2 oktober.

- Protesterna slogs ned med en lång rad övergrepp i stor skala. Ett totalt förnekande av rätten till fredliga sammankomster och kränkningar av rätten till liv, frihet och att inte bli torterad och misshandlad, säger Andrew Gardner, Amnestys Turkietexpert.

Amnestys rapport, *Gezi Park protests: Brutal denial of the right to peaceful assembly in Turkey* redogör för de grövsta fallen av polisvåld och hur dessa övergrepp inte fått någon rättslig påföljd samtidigt som de som deltog i protesterna åtalats och trakasserats. Polisen använde skarp ammunition, tårgas, vattenkanoner, gummikulor och misshandlade demonstranter. Mer än 8 000 demonstranter uppges ha blivit skadade och minst tre dog av av skador de ska ha tillfogats av poliser.

Amnesty fanns på plats vid demonstrationerna i Istanbul och Ankara och har också intervjuat ett stort antal personer i fyra städer runt om i Turkiet. Dessa personer har antingen blivit misshandlade under demonstrationerna, fängslats godtyckligt, misshandlats eller utsatts för sexuella övergrepp under den tid de suttit fängslade.

Enligt vittnesuppgifter Amnesty tagit del av misshandlades en demonstrant till döds, polisen sköt gummikulor riktade rätt mot huvudet och överkroppen på demonstranter. Tårgas riktades direkt mot demonstranter, mot personer som stod vid sidan av demonstrationerna, mot bostadsområden och vårdinrättningar, vilket ledde till omfattande skador och enligt vittnen även till minst ett dödsfall. Polisen ska också, som bestraffning, ha sprutat pepparspray direkt i ögon på personer som greps.

Vattenkanonernas behållare laddades även med kemiska medel. Skarp ammunition användes vilket orsakade minst ett dödsfall. Vidare utsattes polisen kvinnliga demonstranter för sexuella övergrepp.

- Nivåerna på det våld som polisen gjorde sig skyldig till i samband med protesterna kring Geziparken visar tydligt vad som händer när dåligt utbildad och dåligt kontrollerad polis får klartecken och även uppmanas att använda det skoningslöst - trygga i förvissningen att de varken kommer att identifieras eller ställas till svars för sina brott, säger Andrew Gardner.

De allra flesta av polisens övergrepp kommer att förbli ostraffade, medan många av dem som organiserade och deltog i protesterna har förtalats, misshandlats och även åtalats på inkorrekta och överdrivna grunder. De som hjälpte demonstranter eller rapporterade om protesterna, som läkare, advokater, journalister och även företag har utsatts för hot och trakasserier.

- Det är helt klart att de turkiska myndigheterna är obevekliga i sina ansträngningar att få ett slut på protesterna och också att förhindra att de blossar upp på nytt. Taktiken har varit våld, hot, förolämpningar och åtal. Hundratals personer riskerar åtal bara för att de deltagit i protesterna utan några som helst bevis för att de skulle ha använt våld. Flera av dem som anklagas för att ha  organiserat protesterna utreds för brott mot anti-terrorlagar.

Den turkiska regeringen måste lära sig att tolerera avvikande åsikter som uttrycks genom gatuprotester och också se till att polisen agerar på ett lagligt sätt.

Amnesty International uppmanar även regeringar och leverantörer att införa ett exportförbud och stoppa leveranser av kravallutrustning till Turkiet, särskilt; tårgas, pepparspray och gummikulor. Ett sådant förbud skulle gälla tills de turkiska myndigheterna genomfört oberoende, opartiska utredningar av anklagelserna om polisens övervåld. Svenska Amnesty skrev till handelsminister Ewa Björling och utrikesminister Carl Bildt den 23 augusti och uppmanade regeringen att stoppa överföring av vapen som används vid demonstrationer och att kräva en utredning av de övergrepp som begicks i samband med protesterna samt att de ansvariga ställs till svars.

Se videointervjuer

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916