Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Turkiet : Läkare frigivna

De 11 läkare i turkiska läkarförbundet (TTB) som greps den 30 januari har släppts ur häktet efter att de förhörts av åklagare. De måste dock rapportera till en polisstation en gång i månaden och utredningen av dem pågår fortfarande. Amnesty International uppmanar myndigheterna att lägga ner utredningen.

Förbundet gjorde ett uttalande den 24 januari där de krävde ett stopp på Turkiets militära operation mot den kurdiska styrkan YPG i Afrin i norra Syrien. Den turkiska regeringen kopplar YPG till det förbjudna PKK (Kurdiska arbetarpartiet) som man bekämpat i årtionden.

Efter publiceringen av uttalandet fick läkarförbundet motta ett stort antal hot via mejl, telefon och i sociala medier. President Erdoğan angrep också läkarförbundet under ett tal den 26 januari och kallade dem “det så kallade turkiska läkarförbundet, terroristälskarna”. Samma dag kallade två fackföreningar, nära förbundna med regeringen, till en protest tre dagar senare utanför förbundets kontor i Istanbul.

På morgonen den 30 januari grep polisen de 11 läkarna som ett led i en utredning om de "gjort propaganda för en terrororganisation" och "uppmanat allmänheten till hat eller fientlighet". Undersökningen påbörjades efter ett klagomål från inrikesministeriet och regeringstalespersoner som fördömt uttalandet.

Efter hoten mot förbundet utfärdade Amnesty en aktion med krav på skydd för förbundets personal och lokaler och följde sedan upp med krav på deras frigivning efter att de gripits. Läs mer här: https://www.amnesty.org/en/documents/eur44/7814/2018/en/

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll