Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Turkiet: Respekt för mänskliga rättigheter måste vara en central del i förhandlingarna med PKK


De turkiska myndigheterna måste ta tillfället i akt efter dagens uppmaning, från den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan, om vapenvila. Siktet måste vara inställt på att arbeta för en varaktig fred baserad på rättvisa för offren för de brott mot mänskliga rättigheter som bägge parter gjort sig skyldiga till, i den decennier långa konflikten, säger Amnesty International.

- Vägen till fred kantas av många utmaningar, men en atmosfär av öppenhet och fritt meningsutbyte är den säkraste grunden för förhandlingarna som pågått mellan de turkiska myndigheterna och PKK de senaste månaderna. Amnesty har upprepade gånger krävt ett slut på våldet, vidare att en opartisk utredning av människorättsbrotten genomförs och att den kurdiska minoritetens ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter främjas, säger John Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europa-och Centralasienavdelning.

Den väpnade konflikten, som inleddes 1984, mellan PPK och den turkiska militären har sannolikt skördat minst 40 000 människoliv. Konflikten har också resulterat i omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter, både i den kurdisk dominerande sydöstra delen, men också i övriga delar av landet. Självständighet för kurderna har varit ett av de krav som PKK drivit.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916