Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Uganda: Lag mot homosexuella hävs

Den nya lagen mot homosexualitet har förklarats ogiltig av Ugandas konstitutionsdomstol. Det är ett steg mot att stoppa den statssanktionerade diskrimineringen som följde i dess spår, säger Amnesty International.

- Trots att lagen skrotades på grund av en teknikalitet är det en avsevärd seger för ugandiska aktivister som har arbetat mot lagen. Sedan lagförslaget började cirkulera 2009 har aktivisterna inte sällan riskerat liv och hälsa för att se till att ugandisk lag följer principer om mänskliga rättigheter, säger Sarah Jackson på Amnesty International. 

- Vi hoppas att detta framsteg leder till verkliga förbättringar för hbtq-personer i Uganda som allt för länge har varit fångade i en ond cirkel av diskriminering, hot, våld och orättvisa.

Sedan lagen trädde i kraft i mars 2014 har Amnesty dokumenterat en ökning av godtyckliga gripanden, polisvåld och utpressning mot hbtq-personer. Många har förlorat sina jobb, blivit vräkta eller tvingats fly landet. 

Ugandas konstitutionsdomstol dömde i dag lagen som "ogiltig" då det inte fanns tillräckligt många representanter på plats i parlamentet när den röstades igenom i december 2013. 

En annan lag i Uganda kriminaliserar dock fortfarande "könsumgänge som strider mot naturens ordning".

Ämnen

Kategorier