Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Uganda: Presidenten godkänner lag mot homosexuella


Amnesty riktar skarp kritik mot att Ugandas president nu skrivit under lagen mot homosexuella.

- Det är en djupt kränkande lagstiftning, en skymf mot de mänskliga rättigheterna för alla ugandier och det borde aldrig ha fått gå så här långt, säger Michelle Kagari, biträdande regionchef för Amnesty International.

Lagen mot homosexualitet kommer att ytterligare kriminalisera relationer mellan samtyckande vuxna av samma kön. I vissa fall kan det leda till livstids fängelse. Lagen innefattar även brott som "främjande av homosexualitet" något som kommer få en direkt påverkan på människorättsförsvarares arbete och vårdgivare särskilt när det gäller hiv/aids. Den är ett hån mot de rättigheter som finns i den ugandiska konstitutionen.

- Lagen kommer att institutionalisera hat och diskriminering mot  hbtqi-personer i Uganda. Den sänder mycket allvarliga signaler och blir ett mörkt avsnitt i nationens historia, säger Michelle Kagari.

Uganda har gjort viktiga framsteg när det gäller mänskliga rättigheter under de senaste åren, bland annat har man kriminaliserat tortyr. Den nu antagna lagen är dessvärre ett stort steg bakåt.

Ämnen

Kategorier