Gå direkt till innehåll

Nyhet -

UGANDA Stoppa lagförslaget - hbt-personers rättigheter och säkerhet hotas

Amnesty och Human Rights Watch kräver att Ugandas parlament avslår det hbt-fientliga lagförslag som de senaste dagarna har behandlats i utskottet för rättsliga och parlamentariska frågor. Gårdagens dagordning i parlamentet tyder på att en omröstning om lagförslaget kommer att genomföras i parlamentet i dag den 11 maj. 

Lagförslaget innefattar dödsstraff för vissa former av sexuell samvaro mellan personer av lika kön - samma straff som för terrorism och landsförräderi. Att inte rapportera förekomsten av de brott som listas i lagförslaget, inom 24 timmar, kommer också att anses brottsligt. Vidare kommer "främjande av homosexualitet" att kriminaliseras, vilket skulle äventyra både nationella och internationella aktivisters arbete för att försvara och främja mänskliga rättigheter i Uganda. 

Enligt en klausul skulle Uganda, som är medlem i FN:s människorättsråd, tvingas lämna all internationell rättslig samverkan som strider mot lagförslaget. Då förslaget går stick i stäv med principen om icke-diskriminering, bland mycket annat, så bör Uganda dra sig ur alla fördrag som berör mänskliga rättigheter. 

- Det är djupt alarmerande att Ugandas parlament återigen överväger detta förskräckliga lagförslag, som förgriper sig på all mänsklig anständighet och internationell människorätt, säger Michelle Kagari, biträdande chef för Amnestys Afrikaavdelning. 

Utskottet behandlade lagförslaget den 6 och 9 maj. De kommer att göra en sammanställning av förslaget som sedan ska debatteras i parlamentet, antingen i nuvarande eller bearbetad form. Även om utskottet är förteget gällande tidsramen, så talar mycket för att förslaget kommer att kunna antas och sättas i verket innan den 18 maj - dagen då det nu pågående parlamentsmötet officiellt avslutas. 

Författaren till lagförslaget, David Bahati, parlamentsledamot från det styrande partiet, har antytt att vissa satser kan komma att ändras eller tas bort. Men det finns inget nytt utkast, så innehållet i de eventuella ändringarna är än så länge okända. 

David Bahati presenterade förslaget i oktober 2009. Det möttes av fördömanden från både afrikanska och internationella aktörer. USA:s president, Barack Obama, kallade det för "motbjudande". Ugandas president, Yoweri Museveni, som denna vecka kommer att sväras in för en fjärde mandatperiod, skred då till verket när han insåg att frågan blivit "en utrikespolitisk fråga". Förslaget sköts därför upp i över ett år. 

Att krafter nu driver på ärendet igen är särskilt oroväckande i skenet av den senaste tidens protester mot regeringens utgifter och korruption. Sedan början av april har många ugandier, i protest mot de höga varu- och bränslepriserna, gett sig ut på gatorna i "promenera för arbete"-demonstrationer. Regeringen har besvarat missnöjesyttringarna med brutala övergrepp: militär och polis har skickats ut, runtom i landet, för att slå ned protesterna. Minst nio personer har mist livet när säkerhetsstyrkorna öppnat eld - trots att dödligt våld kunde ha undvikits. 

- Lagförslaget och regeringens våldsamma övergrepp mot fredliga demonstrationer de senaste veckorna, bevisar att utrymmet krymper för mänskliga rättigheter i Uganda. Vi uppmanar bestämt Ugandas parlament att omedelbart avvisa lagförslaget, säger Graeme Reid, chef för hbt-rättigheter hos Human Rights Watch. 

Lagförslaget skulle också sätta hinder för ett effektivt arbete mot hiv och aids, som bör vara en nationell prioritetsfråga i Uganda. 

Senast lagförslaget dryftades offentligt, tog många aktivister till orda mot innehållet. 
- Ska jag hängas för att jag är den jag är? undrade Kasha Jacqueline, årets vinnare av Martin Ennals Award for Human Rights Defenders. 

- Lagförslaget skulle inte bara rättfärdiga diskriminering mot den som är, eller misstänks vara gay, lesbisk, bisexuell eller transsexuell, utan även uppfattas som att det är fritt fram att förgripa sig på hbt-personer, säger Graeme Reid. 

På senare år har människorättsorganisationer dokumenterat flera fall i Uganda av diskriminering, godtyckliga gripanden, olagligt frihetsberövande och misshandel baserad på sexuell läggning. Även aktivister som arbetat för att avslöja övergreppen har råkat ut för samma behandling. 

Den 26 januari mördades gayrättsaktivisten David Kato i sitt hem. Polisen har gripit en man för mordet, men incidenten har spridit skräck inom hbt-rörelsen. David Kato riktade sig mot myndigheterna för att få ett stopp på diskrimineringen av hbt-personer i Uganda, inte minst bland nyhetstidningar som publicerade namn, foto och personuppgifter på personer som misstänktes vara hbt-personer. 

- Lagförslaget skulle inverka mycket negativt på, inte bara hbt-rörelsen, utan alla människors liv i Uganda. Myndigheternas uppgift är inte att lagstifta om hat mot någon grupp, säger Michelle Kagari.

Kaj Ranén, Amnesty Press och media

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll