Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Uganda: Trakasserier mot hbt-aktivister


Under ledning av Ugandas etikminister, Simon Lokodo, gjorde polisen den 14 februari en razzia mot en workshop som hölls av hbt-aktivister i Entebbe. Amnesty International protesterar mot tillslaget och uppmanar regeringen i Uganda att upphöra med sina upprörande trakasserier mot personer som deltar i laglig verksamhet. 

Enligt ministern var mötet olagligt och han beordrade de aktivister som samlats att lämna hotellet där workshopen hölls. 

- Detta är ett upprörande försök att hindra människorättsförsvarares lagliga och fredliga aktiviteter i Uganda, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare. 

Ministern försökte också ge order om att gripa Kasha Jacqueline Nabagasera, en framstående hbt-aktivist och pristagare till Martin Ennals Award för mänskliga rättigheter, hon tvingades att fly från hotellet.
Skälet till varför hon skulle gripas är inte helt klarlagt men tydligen hade hon ifrågasatt ministerns agerande.

- Ugandas regering har en skyldighet att skydda alla människor mot hot, våld och trakasserier oavsett deras verkliga eller påstådda sexuella läggning eller könsidentitet, säger Amnesty.

Dagens razzia kom  bara några dagar efter att ett förslag om kriminalisering av homosexuella återigen lagts fram i Ugandas parlament. Ugandas regering har försökt distansera sig mot förslaget och sagt att det inte har regeringens stöd. 

- Regeringen måste då agera på ett sätt som visar att de inte stödjer förslaget. Det handlar om att tillåta människorättsförsvarare att hålla legitima, fredliga möten även i frågor som rör hbt-rättigheter, säger Salil Shetty. 

Om det lagförslag som nu lagts fram i parlamentet antas skulle det strida mot internationell rätt och leda till ytterligare brott mot mänskliga rättigheter. 

Ämnen

Kategorier