Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ukraina: Amnesty kräver att Julia Tymosjenko släpps

På tisdagen den 11 oktober dömdes Ukrainas förra premiärminister, Julia Tymosjenko, till sju års fängelse och förbjuds dessutom att inneha något offentligt ämbete under tre år. Enligt domen har hon missbrukat sitt ämbete genom att underteckna ett mångmiljonerkontrakt med Ryssland, 2009, då hon var premiärminister i Ukraina.

- Åtalet mot Julia Tymosjenko är politiskt motiverat eftersom anklagelsepunkterna inte är internationellt erkända brott utan ett försök att kriminalisera beslut som hon fattade i sin roll som premiärminister, säger John Dalhuisen, biträdande chef för Amnesty Internationals Europa-och Centralasienavdelning.

- Om det var ett dåligt politiskt beslut är det upp till väljarna att straffa inte domstolarna. Domen mot henne har ingen laglig grund och hon bör omedelbart släppas fri.

Julia Tymosjeko är en framstående oppositionsledare och hon var Ukrainas premiärminister från januari till september 2005 och sedan en andra period från december 2007 till mars 2010.

Rättegången inleddes i juni i år och åtalet handlade om ett kontrakt Tymosjenko skrev under mellan Ukrainas statliga ojle-och gasbolag Naftogaz och den ryska energijätten Gazprom. Kontraktet skrevs på då Gazprom hade höjt gaspriset med 40 procent och Ukraina var pressat att nå en uppgörelse för att kunna möta landets behov av gas.

Enligt åtalet ledde Tymosjenkos uppgörelse med den ryske presidenten Putin till en förlust för den ukrainska staten på 194 miljoner dollar, hon påstås även ha skrivit på kontraktet utan att inhämta tillstånd från regeringen.

- Rättegången mot Julia Tymosjenko sätter ljuset på systematiska problem med Ukrainas rättssystem och själva rättsprocessen reser tvivel över rättsväsendets oberoende, säger John Dalhuisen. 

Ytterliga två åtal har väckts mot Julia Tymosjenko. Den 30 december 2010 åtalades hon för maktmissbruk då hon sålt utsläppsrättigheter till ett japanskt företag för 180 miljoner euro. Det andra åtalet gäller att hon ska ha försenat undertecknandet av en tullklareringsorder för 1000 Opelbilar vilket ska ha lett till en extra kostnad på 4,6 miljoner dollar.

Amnesty kräver att Julia Tymosjenko släpps och att alla åtal mot henne läggs ned.

Ämnen

Kategorier