Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ukraina: Amnestys generalsekreterare i möte med Ukrainas premiärminister


I ett möte med Ukrainas premiärminister, Arsenij Jatsenjuk, på måndagen, uppmanade Amnestys generalsekreterare, Salil Shetty, den ukrainska regeringen att sätta stopp för de övergrepp och krigsförbrytelser som begås av frivilliga milisbataljoner som opererar sida vid sida med den reguljära ukrainska militären. 

- De ukrainska myndigheterna får inte kopiera den laglöshet och de övergrepp som har varit rådande i områden som tidigare kontrollerades av separatister, säger Salil Shetty efter mötet i Kiev. 

- Om inte övergreppen och  krigsförbrytelserna från milisgrupperna stoppas ökar risken markant för att den spända situationen i den östra delen av landet ytterligare förvärras, vilket undergräver de uttalade intentionerna från den nya regeringen om att respektera rättssäkerheten.

Besöket i Kiev sammanfaller med att Amnesty publicerar färsk information om läget i den norra Luhanskregionen. Abuses and war crimes by the Aidar Volunteer Battalion in the north Luhansk region.Aidar är en av drygt 30 så kallade "frivilligbataljoner" som har dykt upp under konflikten. De agerar löst integrerat med de ukrainska säkerhetsstyrkorna i försöken att ta tillbaka områden som kontrolleras av separatisterna.

Amnesty har dokumenterat en kraftig ökning av övergrepp som kidnappningar, olagliga fängslanden, misshandel, rån, utpressning och troliga avrättningar som begåtts av Aidar. Vissa av dessa brott kan utgöra krigsförbrytelser.

Amnesty uppmanar de ukrainska myndigheterna att ta kontroll över de frivilliga bataljonerna, utreda alla anklagelserna om övergrepp och ställa de skyldiga till svars. 

Den ukrainske premiärministern uttryckte regeringens avsikt att ställa alla förövare inför rätta. 

- Amnesty välkomnar den ukrainska regeringens löfte att återställa rättssäkerheten i konfliktdrabbade områden och kommer noga följa att detta verkligen sker.  

Ämnen

Kategorier