Gå direkt till innehåll
Ukraina: Civila måste skyddas innan vapenvilan träder i kraft

Nyhet -

Ukraina: Civila måste skyddas innan vapenvilan träder i kraft

Efter tillkännagivandet att parterna kommit överens om en vapenvila, i Minsk idag, uppmanar Amnesty International bägge parter i konflikten att vidta omedelbara åtgärder för att skydda civila fram tills dess att vapenvilan träder i kraft.

Både de ukrainska regeringsstyrkorna och separatistmilisen måste upphöra med sina urskillningslösa, dödliga attacker mot civilbefolkningen och ge fri lejd åt civila som flyr.Eftersom vapenvilan inte träder i kraft förrän vid midnatt på lördag, är risken mycket stor att striderna och dödandet av civila kommer att fortsätta.

- Med tanke på den nuvarande intensiteten i striderna, är det troligt att striderna kommer att eskalera ytterligare för att vinna mark innan vapenvilan inleds och vi fruktar för civilbefolkningens säkerhet, säger Joanne Mariner, från Amnesty International, som just återvänt från Debaltseve.

Ett okänt antal civila är fortfarande instängda i Debaltseve, ett område som hålls av ukrainska styrkor men som för närvarande är under kraftig attack från pro-ryska miliser.

- När vi besökte området i förra veckan var förödelsen och lidandet omfattande. Även om många civila har evakuerats finns det några tusen kvar; bland dem barn, pensionärer och personer med funktionshinder, säger Joanne Mariner.

Människor håller sig gömda i källare, skräckslagna över de ständiga beskjutningarna och raketanfallen. De saknar el, rinnande vatten och andra nödvändiga förnödenheter. Befolkningen i Debaltseve är nästan helt beroende av humanitär hjälp.

Amnestys bedömning är att bägge sidor i konflikten gjort sig skyldiga till brott mot krigets lagar. Intensiteten i våldet och de många civila dödsoffren har ökat i takt med den senaste tidens upptrappning av striderna.

- Mängder av civila har dödats de senaste veckorna och bägge sidor har använt urskillningslösa vapen som aldrig bör användas i tättbefolkade områden, säger Joanne Mariner.

Sexton civila dödades i en raketattack i Kramatorsk på tisdagen och ytterligare minst fem personer dödades i en raketattack i Donetsk på onsdagen.

Foto © VOLODYMYR SHUVAYEV/AFP/Getty Images

Ämnen

Kategorier