Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ukraina: Nationalister attackerade tv-chef

Den attack mot chefen för en ledande tv-kanal i Ukraina av en nationalistisk parlamentsledamot måste omedelbart utredas och de ansvariga måste ställas till svars, säger Amnesty International.

Oleksandr Panteleymonov, chef för en nationell tv-kanal, besöktes på sitt kontor av Igor Miroshnichenko från Frihetspartiet, som sitter i den parlamentariska yttrandefrihetskommittén, och minst fem andra personer. Oleksandr Panteleymonov misshandlades och han  tvingades skriva en avskedsansökan.

- Det är uppseendeväckande att en parlamentsledamot med detta uppdrag var inblandad i attacken. Myndigheterna måste visa att detta är ett oacceptabelt beteende, säger Heather Mcgill, Amnestys Ukrainautredare.

Våldsmännen anklagade Panteleymonov för att arbeta för ryska myndigheter efter en livesändning av undertecknandet av överenskommelsen mellan president Putin och de facto-regeringen på Krim. De uttryckte sig rasistiskt och krävde att Panteleymonov skulle be om ursäkt. Angriparna filmade hela attacken och la upp det på Internet. Våldsmännen förde bort Panteleymonov och sa att han skulle tvingas be om ursäkt till de demonstranter som fortfarande befinner sig på Självständighetstorget. Han släpptes några timmar efter att attacken blev känd.

- Det här övergreppet på yttrandefriheten måste omedelbart utredas och de ansvariga ställas inför rätta. Allt annat kommer att öppna för att journalister och aktivister utsätts för fler attacker, säger Heather McGill. 

- Den ukrainska övergångsregeringen måste handla snabbt och visa att grundläggande mänskliga rättigheter skyddas i landet och att ingen ska bli utsatt för diskriminering på grund av sina politiska åsikter eller ursprung.

Ämnen

Kategorier