Gå direkt till innehåll
Ukraina Övertygande bevis för rysk inblandning och krigsförbrytelser

Nyhet -

Ukraina Övertygande bevis för rysk inblandning och krigsförbrytelser


Ukrainsk milis och separatiststyrkor har begått krigsförbrytelser enligt Amnesty International. Satellitbilder visar att Ryssland levererar vapen till östra Ukraina och därmed eldar på konflikten.

Med tanke på de ovissa förhandlingarna om en vapenvila och det allvarliga läget som råder, uppmanar Amnesty samtliga parter, inklusive Ryssland, att upphöra med brotten mot krigets lagar.

- Samtliga parter i konflikten har visat avsaknad av respekt för civila liv och bryter grovt mot sina internationella förpliktelser, säger Amnesty Internationals generalsekreterare, Salil Shetty, som besöker Kiev och Moskva de kommande dagarna.
 
- Vi har bevis för att Ryssland göder konflikten såväl genom direkt inblandning som genom sitt stöd till separatisterna i östra Ukraina. Ryssland måste omedelbart upphöra med sitt ständiga flöde av vapen och annat stöd till separatisterna som är djupt inblandade i grova brott mot mänskliga rättigheter.

Amnesty Internationals utredare på plats i Ukraina har dokumenterat urskillningslösa granatattacker, kidnappningar, tortyr och dödande.

Ledningen i Kreml har hela tiden förnekat någon inblandning i striderna i Ukraina, men satellitbilder och vittnesmål ger övertygande bevis för att konflikten nu har övergått i en internationell konflikt.

Bilderna visar att artilleripjäser placerats innanför den ukrainska gränsen mellan den 13-29 augusti. Från den 29 augusti finns en bild på sex bepansrade amfibiefordon (sannolikt BRDM-2s).

- Dessa bilder i kombination med rapporter om att ryska soldater gripits inne i Ukraina, samt ögonvittnen som beskrivit hur en mängd ryska trupper och militärfordon forslats in över gränsen lämnar inte något som helst tvivel om att det nu är en internationell konflikt, säger Salil Shetty.

Uppgifterna om kidnappningar fortsätter. Boende i Slovjansk berättade för Amnesty att separatister kidnappat en lokal präst, två av hans söner och två gudstjänstbesökare. De begärde 50 000 US dollar i lösensumma. När församlingen hade lyckats samla in pengarna hade de fem kidnappade personerna redan dödats.

Amnesty har även fått trovärdiga rapporter om hur frivilligstyrkor, som opererar sida vid sida med reguljära ukrainska styrkor, kidnappat och misshandlat civila.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916