Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ukraina: Släpp kidnappade journalister och tjänstemän

Journalister och tjänstemän som kidnappats och hålls gisslan av en väpnad separatistgrupp i östra Ukraina måste omedelbart släppas, säger Amnesty International och påpekar att det finns en risk att de kan utsättas för tortyr eller misshandel.

Tidningen Kyiv Post har rapporterat att minst 16 personer har kidnappats sedan förra veckan i Slovjansk och Horlivka i östra Ukraina där en pro-rysk grupp har tagit kontroll. Tre utländska journalister har släppts men flera andra journalister och tjänstemän sitter fortfarande frihetsberövade eller saknas. Två män som först bort har återfunnits döda.

På en presskonferens den 23 april sa den självutnämnde borgmästare i Slovjansk, Vyacheslav Ponomarev, att en del av de kidnappade personerna hålls gisslan som inför eventuella förhandlingar och att han inte hade någon avsikt att släppa dem. Vyacheslav Ponomarev är ledare för den väpnade separatistgrupp som tagit över flera polisstationer och offentliga byggnader i området, bland annat säkerhetstjänsten SBU:s högkvarter. Han har utnämnt sig själv "folkets borgmästare". 

- De många kidnappningarna av journalister, tjänstemän och boende i Slojvansk säger mycket om den laglöshet som sprider sig över delar av östra Ukraina och skapar oro för att kidnappningsoffren kommer att torteras eller misshandlas. Att ta dem som gisslan och använda dem som medel i politiska syften är lika vidrigt som det är olagligt, säger Heather McGill, Amnesty Internationals Ukrainautredare. 

- Trakasserierna och kidnappningarna av journalister är ett allvarligt slag mot yttrandefriheten.

Bland de som försvunnit och misstänks vara kidnappade finns regionens polischef och Slovjansks folkvalda borgmästare Nelya Shtepa, som försvann i samband med att hon försökte träffa Vyacheslav Ponomarev. 

Den 20 april kidnappades Irma Krat, en av ledarna för Majden-demonstrationerna i Kiev och redaktören för ett ukrainskt tv-program när hon reste till Slovjansk för att bevaka händelserna. Hennes advokater tror att hon hålls på SBU. Hon har anklagats för att ha deltagit i den påstådda tortyren och mordet på en polis under en demonstration för några månader sedan. Hon har nekat till anklagelserna. Dagen efter att Irma Krat greps visades hon upp av separatistgruppen på en presskonferens. Journalister hindrades från att lämna lokalen under konferensen och minst en utländsk journalist fördes bort. 

De två män som hittades döda nära en flod på tisdagen hade enligt uppgift torterats. En av männen, kommunpolitikern Volodymyr Rybak, ska ha haft ett djupt skärsår över magen och man tror att han levde när han kastades i vattnet.

- Denna fruktansvärda upptäckt måste öppna ögonen på alla i östra Ukraina. Det måste omedelbart genomföra en oberoende och objektiv utredning av morden och de ansvariga måste ställas inför rätta, säger Heather McGill. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916