Gå direkt till innehåll
​Ukraina: Summariska avrättningar av tillfångatagna soldater

Nyhet -

​Ukraina: Summariska avrättningar av tillfångatagna soldater

Chockerande bevis för hur pro-ryska grupper i Donbass, i östra Ukraina, utsatt tillfångatagna soldater för rena avrättningar, illustrerar den eskalerande människorätts- och humanitära krisen i området, säger Amnesty International i ett uttalande.


- De nya bevisen för summariska avrättningar, bekräftar det vi misstänkt under lång tid. Frågan vi ställer oss är: vad kommer separatistledarna göra åt detta? säger Denis Krivosheev, biträdande chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning. - Tortyren, misshandeln, dödandet av tillfångatagna personer; sårade soldater eller soldater som kapitulerat, är krigsförbrytelser. Uppgifter om sådana brott måste omedelbart, grundligt och opartiskt utredas och förövarna ska ställas till svars på ett rättssäkert sätt av erkända myndigheter.

Filmmaterial som granskats av Amnesty visar hur den ukrainske soldaten, Ihor Branovytsky, som var posterad på Donetsk flygplats, tillfångatas och förhörs. Videon som ligger uppe på Youtube visar att han blir slagen i ansiktet. Han hölls kvar i fångenskap tills han dödades.

Flera individer vittnar om att de sett när han blev skjuten av en separatist. Kroppen överlämnades till hans familj och han begravdes den 3 april. Den ukrainska säkerhetstjänsten har inlett en utredning av mordet.

Amnesty har granskat flera filmer som visar personer i fångenskap och bilder på minst tre döda ukrainska soldater i ett bårhus i Donetsk. Kropparna visar på kulhål i huvudet och bålen, vilket tyder på rena avrättningar. Soldaterna hade tagits till fånga av pro-ryska styrkor i Debaltseve mellan den 12-18 februari 2015, då de de ukrainska styrkorna blev omringade.

Avslöjandena om summariska avrättningar kommer i ett reportage i tidningen Kiev Post. Reportaget ska enligt uppgift vara baserat på en telefonintervju med Arseniy Pavlov, mer känd under sitt krigs-alias som "Motorola". Pavlov är ledare för den pro-ryska väpnade gruppen "Spartabataljonen" som är aktiva i östra Ukraina. Han hävdade att han skjutit ihjäl 15 tillfångatagna ukrainska soldater. En av dem uppges ha varit Ihor Branovytsky.

- Den iskalla bekännelse från en separatist, tillsammans med videomaterial, bilder och vittnesmål blir allt tydligare bevis för att bägge sidor utsätter tillfångatagna för övergrepp. Det visar också på det akuta behovet av att dessa övergrepp blir opartiskt utredda, säger Denis Krivosheev.

- Summariska avrättningar är, helt enkelt,en krigsförbrytelse. Ledarna för den självutnämnda Donetskrepubliken i östra Ukraina måste skicka ett tydligt budskap till sina medlemmar: de som strider med dem eller för deras räkning måste följa krigets lagar. De som inte gör detta utan begår grova brott mot den internationella humanitära rätten eller mot mänskliga rättigheter ska tas bort från striderna och ställas till svars.

Liksom alla parter i en väpnad konflikt är Spartabataljonen juridiskt bunden av reglerna i internationella humanitär rätten - krigets lagar - som bland annat förbjuder tortyr, misshandel och dödande av fångar.

Läs mer:

Ukraine: Fears of detainee abuse as armed groups close in on Debaltseve, 17 Feb 2015

Easter Ukraine conflict: Summary killings, misrecorded and misreported, 20 October 2014

Krim: Rädslans halvö, blogg 8 april 2015

Foto: Debaltseve, copyright Amnesty International 

Ämnen

Kategorier