Gå direkt till innehåll
Ukraina: Våldsamma attacker, diskriminering och utbredd homofobi

Nyhet -

Ukraina: Våldsamma attacker, diskriminering och utbredd homofobi


Den ukrainska regeringen måste införa lagstiftning som tar itu med den diskriminering som drabbar människor på grund av deras sexuella läggning, kräver Amnesty International i en rapport. Nothing to be proud of: Discrimination against LGBTI people in Ukraine.

Amnesty uppmanar även parlamentet att rösta nej till ett lagförslag om att kriminalisera "propaganda för homosexualitet".

- Människor har blivit misshandlade och i ett fall blev en man till och med mördad på grund av sin verkliga eller påstådda sexuella läggning. De flesta av dessa brott har inte blivit ordentligt utredda och förövarna har undgått straff, säger Max Tucker, Amnesty Internationals Ukrainaexpert.

Armen Ovcharuk misshandlades svårt när han lämnade en gayklubb i Kiev den 22 oktober 2012. Vittnen kallade på en ambulans och hans vänner anmälde attacken dagen efter och en utredning inleddes. Fem dagar senare avled Armen Ovcharuk av skadorna. Amnesty har inte fått svar på sina förfrågningar till inrikesministeriet om hur det går med utredningen eller om den har registrerats och utreds som ett hatbrott. 

- Risken för attacker används nu rutinmässigt som skäl för att beröva hbtq-personer rätten att uttrycka sig fritt och hålla fredliga möten, menar Tucker.

Amnestys rapport redogör för hur utbredd diskriminering av hbtq-personer är i Ukraina. Attackerna hämtar dessutom näring från negativa, stereotypa och diskriminerande uttalanden från bland annat regeringsmedlemmar, rättsväsendet och kyrkoledare.

I stället för att ta itu med diskrimineringen, diskuterar nu parlamentet ett förslag som ytterligare kommer att begränsa yttrande-och mötesfriheten för hbtq-personer.

I maj förra året skulle en prideparad för första gången arrangeras i Ukraina. Men paraden fick ställas in. Skälet var de hot som uttalades och att polisen i Kiev inte visat sig villig att skydda deltagarna.  
Direkt efter att prideparaden ställts in och månaderna efter utsattes vissa av arrangörerna för tårgasattacker. Andra arrangemang som ordnats av hbtq-rörelsen har utsatts för attacker från extremister. Polisen har inte bara underlåtit att skydda dem som deltagit i aktiviteterna utan till och med åtalat hbtq-aktivisterna för att de använt sin grundläggande rätt till mötesfrihet.

Den 25 maj ska Ukrainas första prideparad äga rum i Kiev. Amnesty kräver att myndigheterna tillsätter tillräckliga polisiära resurser för att skydda deltagarna så att paraden kan genomföras utan hinder.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916