Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ungern: Militären stoppar flyktingar

Flyktingar som flyr från väpnade konflikter och förtryck möts av stängda gränser, undantagstillstånd, militär, taggtrådsstängsel och drakoniska lagar. Ungerns agerande är en del av EU:s kaotiska svar på en växande flyktingkris, säger Amnesty International i ett uttalande.

Vid gränsen mellan Ungern och Serbien har Amnesty personal på plats, de rapporterar om att militär, kravallpolis, hundar och helikoptrar bevakar det nyligen uppsatta taggtrådsstängslet. Idag trädde även nya lagar i kraft som innebär att flyktingar som försöker ta sig igenom stängslet, riskerar upp till tre års fängelse.

- Att bemöta flyktingar, som flyr från vidriga förhållanden i väpnade konflikter, med en hotfull militärinsats är chockerande och ett bedrövligt, oansvarigt agerande mot människor som redan är svårt traumatiserade av krig och brutalitet, säger Gauri van Gulik, biträdande chef för Amnesty Internationals Europaavdelning.

Amnestys personal blev vittne till hur hundratals människor förgäves försökte ta sig till en stängd gränskontroll i hopp om att de skulle släppas in.

- Samtidigt som EU verkar helt paralyserat och oförmöget att hitta snabba, varaktiga lösningar går Ungern sin egen helt felaktiga väg.

Nya transitzoner har öppnats utmed gränsen mot Serbien, där flyktingar hålls i förvar för att bli registrerade, men Ungern hävdar att det inte är ungerskt territorium. Eftersom Ungern betecknar Serbien som ett "säkert land" kommer sannolikt merparten av flyktingarna omedelbart att få avslag på sina asylansökningar, utan att få en individuell prövning av sina asylskäl.

Enligt den nya ungerska lagen har flyktingar som fått avslag endast tre dagar på sig att överklaga. Att få tillgång till ett juridiskt biträde i det stängda transitzonerna kommer i princip vara omöjligt. Lagen inför också fängelsestraff på mellan ett till fem år för dem som hjälper flyktingar och migranter att ta sig över gränsen.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916