Nyhet -
USA: 15 år med Guantánamo
Den 11 januari 2002, i efterdyningarna av 11 september, fördes de första fångarna till USA:s marinbas Guantánamo Bay på Kuba. Sedan den dagen har namnet Guanánamo skapat nyhetsrubriker för de allvarliga människorättskränkningar som förknippas med det; godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och grym, omänsklig behandling, olagliga överföringar av fångar och inkorrekta rättegångar.
55 fångar sitter idag kvar på Guantánamo. Två av dessa har befunnit sig där sedan dag ett. 28 fångar är där sedan 2002. 51 fångar har suttit frihetsberövade i mer än tio år. 45 av dem är fängslade utan åtal eller rättegång. 7 av de 55 har stått eller ska stå inför rätta inför en militärtribunal, som inte uppfyller internationella normer för rättvisa rättegångar vilka är bindande för USA att följa. Av dessa riskerar 6 att straffas med döden om de befinns skyldiga.
Ungefär hälften av fångarna som fortfarande hålls fängslade på Guantanamo hölls, innan de överfördes till basen, fängslade inom ramen för CIA:s hemliga interneringsprogram. Guantánamo användes av CIA som en "black site" under 2003 och 2004. Påtvingade försvinnanden samt andra former av tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling var en integrerad del av CIA-programmet. Straffrihet i samband med detta program fortsätter.
Amnesty International fortsätter att uppmana president Obama, även nu med kort tid kvar innan han lämnar ämbetet, att stänga Guantánamo. Nästan sju år har gått sedan den ursprungliga tidsfristen för stängning. Även om Obama-regeringen förklarar misslyckandet med att kongressen har blockerat en stängning, är nationell lagstiftning eller politik inte legitima ursäkter för ett lands underlåtenhet att uppfylla sina folkrättsliga skyldigheter. Det är osannolikt att USA skulle acceptera sådana ursäkter för brott mot de mänskliga rättigheterna om en annan regering var ansvarig. Resten av världen ska inte heller acceptera dem från USA.
Vi vädjar till President Obama att besluta om en stängning av Guantánamo samt att USA upphör med att använda sig av militärtribunaler, som inte uppfyller internationella normer för en rättvis rättegång. De som misstänks för brott i samband med 11 september 2001 ska åtalas och ställas inför rätta i processer och domstolar som når upp till dessa normer.
Länk till en sammanfattande rapport med den senaste informationen om Guantánamo
Länk till Amnesty Internationals senaste uttalande om Guantánamo