Gå direkt till innehåll

Nyhet -

USA: Användandet av obemannade bombplan måste klargöras

Amnesty International uppmanar USA att offentliggöra under vilka premisser obemannade bombplan, så kallade drönare, används.

När USA:s president Barack Obama den 29 januari deltog i en timslång chatt med användare av det sociala nätverket Google+, bekräftade han att drönare har använts i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan. Han hävdade att attackerna enbart är ämnade att slå ut misstänkta militära mål med anknytning till al-Qaida.

Under Barack Obamas mandatperiod har antalet drönarattacker fördubblats. Amnesty International uppger att tusentals människor dödats till följd av attackerna, men på grund av det svåra säkerhetsläget och den oländiga terrängen är det omöjligt för Amnesty och andra organisationer att uppge exakt hur många som dödats.


- USA måste ge en utförlig förklaring till hur dessa drönarattacker kan sägas vara lagliga, hur man följer upp antalet civila offer och hur ansvar utkrävs. Vidare vilket militärt regelverk som gäller och hur dessa attacker förankrats i folkrätten. Att Barack Obama bekräftar drönarattackerna är visserligen ett steg framåt, men det finns många frågor som ännu är obesvarade, säger Sam Zarifi, chef för Amnesty Internationals Asienavdelning.

USA har meddelat att justitieministern, Eric Holder, inom en snar framtid ska hålla ett tal om nationens säkerhet, han kommer då lägga fram argument för användandet av drönare. Tidigare har USA försvarat sin användning av drönare med att det pågår ett "globalt krig" mellan USA och al-Qaida, ett begrepp som dock inte erkänns i den internationella rätten.

- Den amerikanska administrationen måste använda justitieminister Holders kommande tal till att offentliggöra relevant faktisk och rättslig dokumentation som krävs för att kunna göra en meningsfull bedömning av lagligheten i det avsiktliga dödandet. Det duger inte att än en gång försöka hitta ytterligare ett sätt att säga" lita på oss, det är lagligt,  säger Sam Zarifi. 

Läs Amnestys rapport om drönarattacker in nordvästra Pakistan, As if hell fell upon me:

Ämnen

Kategorier