Gå direkt till innehåll

Nyhet -

USA - avrättning stoppad i Ohio

Raymond Tibbetts dömdes till döden 1998 för mordet på Fred Hicks 1997. Dödsdomen stod fast genom hela överklagandeprocessen trots att en domare 2011 menade att försvaret inte varit engagerat i grundläggande förberedelserna och att det fanns förmildrande omständigheter som Raymond Tibbetts uppväxt i en mycket kaotisk och våldsam omgivning. I januari 2017 rekommenderade Ohios benådningsnämnd guvernören att neka Raymond Tibbett nåd.

Den 13 februari skulle han ha avrättats i Ohio. Men den 8 februari utfärdade Ohios guvernör ett åtta månader långt uppskov efter att ha mottagit ett brev från en av jurymedlemmarna i rättegången 1998 till stöd för nåd. I brevet uttryckte denne sin oro över rättegången efter att ha granskat de förmildrande omständigheter som juryn aldrig fick ta del av. Han skrev: “ i ljuset av denna information skulle jag inte ha rekommenderat dödsstraff. Han nämner advokaternas bristfälliga försvar, däribland underlåtenhet att kalla Tibbetts syster som vittne.

Guvernören har nu bett benådningsnämnden att kalla till ny förhandling för att se över fallet

Raymond Tibbetts nuvarande försvarsadvokater har uttryckt sin tacksamhet för stödet att stoppa avrättningen från Amnesty International och andra gräsrotsorganisationer som mobiliserat sina nätverk.

Läs mer här: https://www.amnesty.org/en/documents/amr51/7777/2018/en/

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll