Gå direkt till innehåll
Foto: Kalaya’an Mendoza
Foto: Kalaya’an Mendoza

Nyhet -

USA - dragning av oljeledning stoppas

Efter rapporter om att arméingenjörkåren kommer att stoppa dragningen av oljeledningen under Missourifloden nära Standing Rock välkomnar Amnesty beslutet som en viktig seger för urfolken som kämpat för att skydda vattnet och sina rättigheter. Eric Ferrero på Amnestys amerikanska sektion säger:

"Samtidigt som vi firar denna hårt tillkämpade seger kommer vi också att uppmana kongressen att säkerställa att urfolkssamhällen alltid konsulteras i beslut som detta. Det är viktigt att urfolken är delaktiga fullt ut i alla beslut som kan påverka deras mänskliga rättigheter, och regeringen måste se till att fritt och informerat samtycke föregår större infrastrukturprojekt. Så skedde inte med Dakota Pipeline, och regeringens tillkännagivande är uppmuntrande. Men detta måste bara vara början på ett förbättrat förfarande för projekt som påverkar urfolken. Det som skedde vid Standing Rock visar att urfolkens röster inte får ignoreras när deras resurser äventyras.”

Amnesty International USA har under de senaste månaderna skickat fyra delegationer av observatörer för att övervaka polisens allt aggressivare svar på protesterna i närheten av oljeledningens byggarbetsplats.

AIUSAs hemsida kan du läsa mean du läsa mer.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916