Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​USA: Regeringen erkänner att konventionen mot tortyr även gäller Guantánamo

Den 12 november erkände USA:s regering äntligen att FN:s konvention mot tortyr (UNCAT) ska gälla även för fånglägret Guantánamo Bay.

Det var under FN:s tortyrkommittés granskning av USA i Genève som tillkännagivandet kom. Det innebär att USA:s skyldighet att fördöma och avstå från att använda tortyr och annan omänsklig behandling även gäller för regeringens agerande i lägret.

Zeke Johnson, från Amnesty USA som närvarar vid förhandlingarna i Genève den här veckan, har gjort följande uttalande:

- Att USA till sist erkänner den sedan länge etablerade sanningen att konventionen mot tortyr även gäller på Guantànamo är ett synnerligen välkommet steg, trots att det kommer sent. Med det sagt har USA en lång väg att gå innan man lever upp till sina skyldigheter enligt konventionen. Vi har sett vad som händer när en regering inte gör det, som när USA tillgrep tortyr och påtvingande försvinnanden till så kallade ”black sites” under Bush-administrationen.

- Viktiga steg framåt är att göra det fullkomligt kristallklart att landet är bundet till konventionen på alla platser och områden där det utövar faktisk kontroll. USA måste implementera ett totalförbud mot tortyr och annan omänsklig behandling som fastställs i konventionen. Regeringen måste även omedelbart dra tillbaka sina reservationer till konventionen och slutligen garantera ansvarsskyldighet och ansvarsutkrävande. Allt annat vore otillräckligt.

Bakgrund

Pressmeddelande: USA bör använda utfrågningen i FN för att ta itu med frågan om tortyr.

Amnesty Internationals inlägg om USA till tortyrkommittén.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll