Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​USA/Virginia - dödsstraff omvandlat

Den 20 april omvandlade guvernören i Virginia dödsdomen mot Ivan Teleguez till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Avrättningen var planerad att verkställas den 25 april. Ivan Teleguez har hela tiden vidhållit sin oskuld.

Guvernören sade att han bestämt sig för att neka Ivan Teleguez nåd då “tillförlitliga bevis stöder domen”, men på grund av felaktigheter i rättegången då det nu blivit känt att "juryn agerade på falsk information”, bestämde han sig för att omvandla straffet.

Bakgrund
Stephanie Sipe hittades död den 23 juli 2001. Polisen misstänkte Ivan Teleguez som varit pojkvän till Stephanie och far till hennes barn men DNA-tester av blodet på brottsplatsen matchade inte honom. Utredningen stod still till 2003 då Aleksey Safanov, som för att undvika utvisning, trädde fram och erbjöd information om att Ivan Teleguez kontrakterat en “svart man” för att döda den tidigare flickvännen. Den utpekade, Edwin Gilkes, nekade men när han hotades med åtal för mord pekade han ut en tredje person, Michael Hetrick. Dennes blod matchade det som funnits på platsen och polisen sa till honom att enda sättet att undvika dödsstraff var att vittna mot Teleguez. Gilkes hävdade också om att Teleguez varit inblandad i ett annat arrangerat mord.

Ivan Teleguez dömdes till döden 2006 för mordet. För sin inblandning i mordet dömdes Edwin Gilkes till 50 år varav 35 villkorligt och Michael Hetricks dömdes till livstid.

I en skriftlig utsaga 2010 sa Edwin Gilkes att han hade hittat på det mesta i sitt vittnesmål för att undvika dödsstraff. Han sa “sanningen är att jag har inget som helst bevis för att Teleguez kontrakterade Hetrick”. Han sa också att uppgiften om det andra mordet var falsk. Även Aleksey Safanov uppgav att han vittnat falskt. Vid en federal förhandling 2013 om bevisen vittnade ingen av dessa två, Safanov hade blivit utvisad och Gilkes hade hotats med att hans uppgörelse kunde bli ogiltig om han vittnade annorlunda än vid den första rättegången. Hetrick som hotats med samma sak vidhöll sitt vittnesmål.

Amnesty utfärdade en aktion i mars 2016 med krav på straffomvandling och Ivan Teleguez advokat har tackat för stödet och säger att: "Ivan är så tacksam för det fantastiska stöd han fått från de tusentals människor som har kommit till hans hjälp för att sprida hans historia…. . Han är otroligt rörd att människor från hela världen - som inte ens känner honom - har talat för honom. Och det fungerade. Avrättningen har stoppats och Ivan kommer att leva och fortsätta slåss för att bevisa sin oskuld."

Här kan du läsa mer

Ämnen

Relaterat innehåll