Gå direkt till innehåll
Uzbekistan - Muhammad Bekzhanov fri efter 17 år i fängelse!

Nyhet -

Uzbekistan - Muhammad Bekzhanov fri efter 17 år i fängelse!

Journalisten Muhammad Bekzhanov frigavs den 22 februari efter att ha tillbringat 17 år i fängelse enligt uppgift från Amnesty Internationals samarbetspartners i Uzbekistan. Muhammad Bekzhanov är den journalist som suttit fängslad längst tid i världen. Amnesty International har ännu inte personligen kunnat kontakta honom.

Muhammad Bekzhanov, journalist och redaktör för en regimkritisk tidning med koppling till oppositionspartiet Erk, och bror till Muhammad Salih, ledare för en oppositionsrörelse i Uzbekistan tvingades 1993 fly sitt sitt hemland på grund av hot och trakasserier från myndigheterna.

Den 16 februari 1999 skedde flera bombattentat i Uzbekistans huvudstad Tasjkent. En dryg månad senare, den 18 mars, tvingades Muhammad Bekzhanov tillbaka till Uzbekistan från Ukraina och fängslades, misstänkt för inblandning i bombattentaten. Vid rättegången i augusti samma år vittnade han om han torterats med batonger, utsatts för kvävning med plastpåsar och fått elchocker för att tvingas bekänna. Domstolen tog ingen hänsyn till detta utan dömde honom till 15 års fängelse med hans eget erkännande som enda bevisning.

Muhammad Bekzhanov skulle ha frigivits i februari 2012, men hans straff förlängdes med fyra år och åtta månader för påstådda brott mot fängelsets regler. Det är en anklagelse som rutinmässigt används i Uzbekistan för att förlänga straffen för politiska fångar. I december 2016 tycktes familjens hopp om en snar frigivning grusas när Muhammad Bekzhanov sattes i isoleringscell. Det är en rutin som ofta används när straffet för en fånge godtyckligt förlängs igen.

- Vi välkomnar frigivningen av Muhammad Bekzhanov, men fortsätter att kräva rättvisa och en utredning gällande att han har blivit torterad. De ansvariga måste ställas inför rätta, säger Denis Krivosheev, Amnesty Internationals biträdande chef för Europa och Centralasien.

Amnesty International har i många år arbetat för Muhammad Bekzhanovs frigivning, både i grupper men också i den internationella kampanjen Skriv för Frihet. I Sverige var Muhammad Bekzhanov ett av fallen i Skriv för Frihet 2015.

För mer information, klicka här. 

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll