Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Världen: Fredspriset till två förkämpar för barns rättigheter


De två fredspristagarna, Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi, är sanna inspirationskällor i kampen för barns rättigheter, säger Amnesty International. 

- Malala Yousafzais och Kailash Satyarthis arbete representerar kampen för miljontals barn runt om i världen. Denna utmärkelse går till två människorättsförsvarare som satsat allt för att främja utbildning och försvara rättigheter för de mest utsatta barnen i världen, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.  

- Med dessa pristagare har Nobelpriskommittén erkänt den grundläggande betydelsen av barns rättigheter för världens framtid. Valet av vinnare visar att detta är en fråga som angår oss alla, oavsett ålder, kön, land eller religion.

 - Malala Yousafzai har inspirerat människor över hela världen med sitt mod. Hennes handlingar är en symbol för vad de innebär att stå upp för sina rättigheter - med ett enkelt och tydligt krav på allas rätt till grundläggande utbildning.

- Kailash Satyarthi har ägnat sitt liv åt att hjälpa de miljoner barn i Indien som tvingats till slavarbete under vidriga förhållanden. Hans utmärkelse är ett erkännande för den outtröttliga kampen, som aktivister drivit i decennier, för att stoppa handel med barn och barnarbete i Indien.

- På ett personligt plan är jag glad att priset har gått till två personer som jag känner och beundrar. Kailish är en gammal vän och vi har tillsammans kämpat för mänskliga rättigheter. För mig var det också ett privilegium att få vara värd och dela ut  Amnesty Internationals människorättspris till Malala förra året, säger Salil Shetty. 

Amnesty International mottog Nobels fredspris 1977

Ämnen

Kategorier