Gå direkt till innehåll
​Världen: Joan Baez och Ai Weiwei tilldelas Amnestys Ambassador of Conscience Award 2015

Nyhet -

​Världen: Joan Baez och Ai Weiwei tilldelas Amnestys Ambassador of Conscience Award 2015

Den legendariska folksångerskan Joan Baez tilldelas tillsammans med den världskände konstnären Ai Weiwei årets Ambassador of Conscience Award. Detta tillkännagav Amnesty International den 24 mars.


Amnestys Ambassador of Conscience Award är organisationens främsta hedersutmärkelse och tilldelas människor som, i liv såväl som gärning, visat exceptionellt ledarskap i kampen för mänskliga rättigheter.

Priset kommer att delas ut under en prisceremoni i Berlin den 21 maj 2015, där talare som sångerskan Patti Smith också medverkar.

- Ambassador of Conscience Award är en hyllning av de unika individer som använt sina talanger till att inspirera många att engagera sig personligt mot orättvisor. Det är därför Joan Baez och Ai Weiwei är så värdiga mottagare av priset; de är en inspiration för tusentals människorättsaktivister över hela världen, säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty.

I år är det 50 år sedan Joan Baez medverkade i marschen för medborgerliga rättigheter i Alabama år 1967 och uppträdde under "Stars for Freedom", tillsammans med bland andra Harry Belafonte (som fick Amnestys pris år 2013).

Joan Baez har ägnat sitt liv åt icke-våld och kampen för medborgerliga och mänskliga rättigheter. Hon har deltagit i demonstrationer tillsammans med Martin Luther King, hon har arbetat mot dödsstraffet och för fred och mot människorättskränkningar i Vietnam. Hon har också deltagit i demonstrationer mot tortyr och stödjer HBTQ-personers rättigheter. Under 1970-talet hjälpte hon till att grunda lokala Amnestygrupper i San Francisco och till Amnestys 25-årsjubileum 1986 deltog hon i musikturnén "Conspiracy of Hope".

- Med sin fascinerande röst och sitt orubbliga engagemang för fredliga demonstrationer och mänskliga rättigheter, har Joan Baez i mer än 50 år varit en kraft att räkna med för den goda sidan, säger Salil Shetty.

När Joan Baez fick veta att hon tilldelats priset, sa hon:

- Amnesty International lockade mig på grund av organisationens grundläggande tanke att alla brott mot mänskliga rättigheter, och det lidande de orsakar, är oacceptabla. Arbetet med att eliminera de brotten, även om det bara sker ett steg i taget, har skapat en medkännande, opartisk, mycket effektiv och inflytelserik organisation. Jag är lycklig som är en del av den och jag är stolt över att ha tilldelats det här priset.

Ai Weiwei är en världskänd konstnär som upprepade gånger har kritiserat den kinesiska regeringens politik. Hans konst utforskar ofta de begränsningar av yttrandefriheten som drabbar Kinas invånare och de upplevelser han själv har av att ha suttit fängslad. Ai Weiweis konst lyfter ofta känsliga frågor som de kinesiska myndigheterna önskar att ingen någonsin lyfte.

2010 greps Ai Weiwei och misshandlades svårt av säkerhetstjänstemän innan han skulle vittna under en rättegång för Tan Zuoren. Zuoren är en miljöaktivist som, tillsammans med Ai Weiwei, dokumenterat namnen på de tusentals barn som dog i en jordbävning i Sechuan i maj 2008.

Efter upprepade trakasserier från myndigheterna fängslades Ai Weiwei år 2011 i 81 dagar utan åtal. Ett företag som han grundat dömdes senare för skattebrott. Ai Weiwei befinner sig fortsatt under övervakning och får inte lämna landet.

Hans senaste konstverk inkluderar en utställning på Alcatraz i Kalifornien, där den svåra situationen för dagens politiska fångar uppmärksammas.

- Genom sitt arbete påminner Ai Weiwei oss om att individens rätt att få uttrycka sig måste skyddas - inte bara för samhällets skull, men för konstens och mänsklighetens, säger Salil Shetty.

När Ai Weiwei fick veta att han tilldelats Amnestys pris, sa han:

- Jag är mycket privilegierad som får den här utmärkelsen. Jag ska inte svika den uppmuntran och de stora förväntningar som det här priset innebär.

Foto: Stephen Somerstein

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll