Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Världen: Politiskt rävspel i FN riskerar miljoner människors liv


I drygt en vecka har förhandlingar pågått i FN om ett vapenhandelsfördrag. Flera regeringar, bland dem Egypten, Iran, Pakistan och Syrien, försöker stoppa fördraget och riskerar därmed miljontals oskyldiga liv. 

Slutförhandlingar om fördraget ska hållas i juli men redan nu står det klart att vissa länder helt försöker stoppa fördraget och andra försöker urvattna  skrivningar om skydd av mänskliga rättigheter. 

- Vi kan inte tillåta att ett fåtal länder håller mänskligheten som gisslan i en sådan viktig fråga som ett vapenhandelsfördrag. Det är särskilt stötande eftersom detta är regeringar som visat sig villiga att använda vapen mot sitt eget folk, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

- Dessa samtal har givit en historisk möjlighet att komma överens om ett internationellt avtal som ska hindra vapenöverföringar till länder där det finns en betydande risk att de kommer att användas mot civila. Detta avtal skulle kunna rädda liv och skydda de mänskliga rättigheterna. 

Allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter har begåtts runt om i världen med ett brett utbud av vapen. Miljoner människor har dödats, skadats, våldtagits och tvingats fly från sina hem i länder som Mexiko, Sudan, Demokratiska republiken Kongo, Syrien och Pakistan.


Flera regeringar försöker nu införa regler för hur slutförhandlingarna ska genomföras i juli som kan begränsa omfattningen av fördraget. 

Allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter har begåtts runt om i världen och utbudet av vapen är enormt. Miljontals människor har dödats, skadats, våldtagits och tvingats fly från sina hem i länder så olika som Mexiko, Sudan, Demokratiska republiken Kongo, Syrien och Pakistan.

Vissa av FN:s medlemsländer inklusive Kina, Ryssland och USA som alla har vetorätt, förkastar formuleringar som ska stärka skyddet för mänskliga rättigheter. Andra länder som generellt stödjer förslaget, till exempel Storbritannien, har ännu inte gett någon garanti för att de kommer att kräva att skyddet för mänskliga rättigheter ska stå med i det slutliga avtalet.  


Under årens lopp har det varit hårt motstånd från regeringar i frågan om ett starkt vapenhandelsavtal. Länder som USA, Ryssland och vissa europeiska länder försåg förtryckarstaterna i Nordafrika och Mellanöstern med vapen innan upproren började för ett år sedan, trots vetskapen om att dessa vapen kunde användas för att begå allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

I förra veckan avslöjade Amnesty i en rapport hur Kina och Ryssland försett Sudan med vapen vilket göder konflikten och driver massor med människor på flykt i Darfur. Detta trots att FN har beslutat om ett vapenembargo gällande Darfur.

I mer än ett decennium har Amnesty tillsammans med en mängd andra organisationer gått i bräschen för kampanjen, Control Arms, för att få till stånd ett internationellt fördrag om vapenhandet (Arms Trade Treaty).

Ämnen

Kategorier