Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Världens ledare får inte slösa bort chansen att rädda liv i Syrien


Att lindra lidandet för miljontals civila som drabbats av kriget i Syrien måste vara en högsta prioritet, när världens ledare samlas på G20 mötet i St Petersburg, säger Amnesty International i ett uttalande.
G20 består av några av världens rikaste länder. Vissa av dem har starka band till den ena eller andra sidan i konflikten i Syrien.

- Genom samarbete kan och måste dessa länder enas om en handlingsplan för att lindra den humanitära krisen, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Även om Syrien inte finns med på den officiella dagordningen för tvådagarsmötet i St Petersburg, förväntas konflikten få en framträdande plats på mötet, med anledning av att USA och andra länder överväger en militär intervention riktad mot den syriska regeringen på grund av anklagelserna om användning av förbjudna kemiska vapen.

- Miljontals människor har tvingats på flykt, antingen till andra länder eller inom landet. Detta har skapat den allvarligaste humanitära krisen på mycket länge. G20-ledarna måste gripa detta tillfälle att tillsammans stoppa en ytterligare upptrappning av denna fruktansvärda kris, säger Shetty.

Eftersom samtliga fem permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd ingår i G20 skulle mötet kunna bli en språngbräda för åtgärder. Världssamfundet har tidigare varit handlingsförlamat. Ryssland som är värd för mötet och Kina har blockerat tre tidigare säkerhetsresolutioner om att hänskjuta situationen i Syrien till den internationella brottmålsdomstolen, ICC.
 
- Den syriska krisen är det ultimata testet för den globala styrningen. G20 och FN:s säkerhetsråd måste nu visa att de är kapabla att hantera denna utmaning. Kommande generationer kommer att ställa oss till svars om vi inte klarar detta, säger Salil Shetty.

Amnesty International uppmanar G 20-ledarna att:
Vidta brådskande åtgärder för att lindra den svåra humanitära situationen i landet. Kräva att alla parterna i konflikten i Syrien ger fritt tillträde för humanitära organisationer så att civilbefolkning kan få nödvändig hjälp, utan diskriminering. För den syriska regeringen innebär det att den måste bevilja tillstånd för hjälporganisationer att ta sig in i landet och fritt inom landet

Minska belastningen på grannländerna genom hjälpinsatser för de drygt två miljoner som flytt från Syrien. Alla länder måste hålla sina gränser öppna för personer som flyr från Syrien och ingen ska skickas tillbaka med tvång.

Ta gemensamt ansvar så att brott mot mänskligheten och andra folkrättsbrott i Syrien blir utredda och att de skyldiga ställs till svars. Detta innefattar principen om universell jurisdiktion och att de ansvariga kan ställas inför rätta i nationella domstolar.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16