Gå direkt till innehåll
Rosmit Mantilla, hbtq-aktivist och riksdagsledamot
Rosmit Mantilla, hbtq-aktivist och riksdagsledamot

Nyhet -

Venezuela - fängslad riksdagsledamot frigiven!

Rosmit Mantilla, medlem av oppositionspartiet Voluntad (Folkliga Viljan) och riksdagsledamot, som suttit fängslad sedan 2 maj 2014 släpptes från säkerhetspolisens häkte i Caracas den 17 november.

Rosmit Mantilla var anklagad för att ha tagit emot pengar för att finansiera de protester mot regeringen som ägde rum våren 2014. Vid protesterna dödades minst 43 personer, däribland sex personer från säkerhetsstyrkorna, och över 870 personer skadades. Flera tusen människor greps varav de flesta frigivits. Det enda beviset mot Rosmit var ett anonym vittnesmål.

Rosmit Mantilla är aktiv hbtq-aktivist och har varit en uttalad kritiker av bristen på framsteg när det gäller hbtq-rättigheter i Venezuela. Han har till exempel öppet uppmanat till ändring i lagen för att tillåta borgerliga samkönade äktenskap samt uppmanat till kriminalisering av hatbrott på grund av sexuell läggning eller identitet. Den 6 december 2015 blev Rosmit Mantilla den förste öppet homosexuelle att väljas in i parlamentet, men han har hittills hindrats från att svära in sig.

Rosmit Mantillas frigivning är välkommen och Venezuelas regering måste nu frige alla fängslade aktivister och politiska ledare vars enda "brott" är att inte hålla med regeringen.

Läs mer om Rosmit här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916