Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Vetot mot FN:s Syrienresolution ett svek mot demonstranterna

Rysslands och Kinas beslut att lägga in sitt veto mot det urvattnade förslaget till FN:s resolution om Syrien, dagen efter den syriska arméns blodiga attack mot bostadsområden i Homs, är ett chockerande svek mot folket i Syrien, säger Amnesty International.

- Det är en helt oansvarig användning av vetorätten från Rysslands och Kinas sida, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

- Det är häpnadsväckande att de blockerar det som redan var ett mycket svagt utkast till resolution. Efter en natt då hela världen såg folket i Homs lida är dessa länders agerande särskilt upprörande, säger Salil Shetty.

Förutom ett uttalande i augusti 2011, då man fördömde brott mot mänskliga rättigheter, har säkerhetsrådet inte reagerat på krisen i Syrien sedan upproret började i mars 2011.

Amnesty fortsätter att uppmana säkerhetsrådets medlemmar att hänföra situationen i Syrien till den internationella brottmålsdomstolen ICC, införa ett heltäckande vapenembargo, samt frysa utländska tillgångar för president Bashar al-Assad och hans närmaste krets.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916